Wanneer je de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten bekijkt, staat er bijna altijd wel een vorm van alcohol in de lijst. Alcohol is een veelvoorkomend ingrediënt al is het voor veel mensen een raadsel, waarom het aan verzorgingsproducten toegevoegd wordt. Vooral omdat alcohol in huidverzorging een negatief imago heeft. In dit artikel lees je wat alcohol is en waarom alcohol vaak in verzorgingsproducten gebruikt wordt.

 

Alcohol een veelvoorkomend ingrediënt

Wanneer je de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten bekijkt, staat er bijna altijd wel een vorm van alcohol in de lijst. Alcohol is een veelvoorkomend ingrediënt. Al is het voor veel mensen een raadsel waarom het aan verzorgingsproducten toegevoegd wordt. Vooral omdat alcohol in huidverzorging een negatief imago heeft omdat het je huid kan uitdrogen en irriteren. 

 

Wat is alcohol?

De meeste mensen zijn vooral bekend met drinkbare vorm van alcohol. De officiële naam van deze vorm van alcohol is ethanol of ethylalcohol. Echter zijn er meerdere soorten alcohol. Onder alcohol vallen namelijk een aantal verbinding die er gedeeltelijk hetzelfde uitzien, maar ook gedeeltelijk niet. Doordat ze allemaal gedeeltelijk hetzelfde zijn vallen ze onder de alcohol groep en hebben ze allemaal een naam waar het woord alcohol in voorkomt, of die eindigt op -ol. Het gedeelte dat verschilt bepaalt uiteindelijk de kenmerken van de soort alcohol en dus ook de werking van de alcohol.

 

Waarom zit er alcohol in huidverzorging?

Er zijn verschillende redenen waarom alcohol aan verzorgingsproducten wordt toegevoegd.

  • Zo wordt ethanol – ook wel alcohol denat of denatured alcohol genoemd in je huidverzorging – in hoge concentraties gebruikt om de bacteriën in producten te doden. Hiermee wordt de houdbaarheid verlengd.
  • Doordat alcohol bacteriën doodt, wordt het ook vaker in producten voor de onzuivere huid gebruikt om het aantal onzuiverheden en de verspreiding hiervan te verminderen.
  • Daarnaast zijn er soorten alcohol die zeer snel vervliegen of verdampen. Dit is ideaal voor gebruik in producten zoals toners of lotions, die zonder af te spoelen het gezicht reinigen. Op deze manier blijft de huid niet “nat” achter en geven de producten een fris gevoel.
  • Alcohol wordt gebruikt in verzorgingsproducten, zoals parfum, als oplosmiddel voor andere ingrediënten. Zo kan het ervoor zorgen dat producten die van nature niet met elkaar willen mengen toch met elkaar mengen.

 

Welke alcohol wil je niet in je huidverzorging terugvinden?

De vormen van alcohol zoals ethanol, ethyl alcohol, isopropyl alcohol en benzyl alcohol zijn erg irriterend voor je huid en wil je liever vermijden. Ondanks dat wolalcohol (lanoline) een vetalcohol is, heeft één op de vijf mensen een contactallergie voor wolalcohol. Vandaar dat je ook wolalcohol liever wilt vermijden in je huidverzorging. 

 

Bestaan er ook verzorgende alcoholen?

Er zijn ook verschillende soorten alcohol die de huid verzorgen, namelijk vetalcoholen en panthenol. Ze zorgen er voor dat vocht in de huid behouden wordt waardoor ze geschikt zijn voor de droge huid. Daarnaast is panthenol een pro-vitamine B5, wat bekent dat het lichaam door panthenol vitamine B5 kan maken. In de huidcellen wordt vitamine B5 voor allerlei belangrijke processen gebruikt. Onder vetalcoholen vallen cetyl alcohol, myristyl alcohol, cetearyl alcohol en behenyl alcohol.