Je huid is je grootste orgaan. Daar wil je goed voor zorgen. Maar je huid zit ook vol verhalen. In de serie ‘In de huid van’ tekenen we ervaringsverhalen op van vrouwen over hun huid. Emma (25) had hormonale acne en zat ineens onder de puistjes.
“Ik heb altijd een egale huid gehad. Hoe fijn dat was, nam ik een beetje voor lief. Nu ben ik veel zorgzamer voor mijn huid en geef ik er extra aandacht aan. Sinds ik hormonale acne heb gehad, weet ik namelijk hoe vervelend het is om puistjes te hebben.
Ineens ben ik Emma met acne
Zes jaar geleden word ik op een ochtend wakker als mijn huid wat strakker en gespannen aanvoelt. Op mijn kin en wangen voel ik een paar puistjes. Gek, want die zaten er eerst nog niet. De puistjes verschijnen daarna ook op mijn voorhoofd. Als ik die week in de trein zit, voelt het alsof iedereen naar me kijkt. Ineens ben ik Emma met acne. In de collegezaal vragen studiegenoten voorzichtig hoe ik zo plotseling aan al die puistjes kom. ‘Ik weet het ook niet’, zeg ik zacht.
Niets helpt tegen de acne
Het liefst wil ik natuurlijk dat de puistjes snel weer weggaan, dus ga ik naar de huisarts. Ik krijg een recept voor een lotion en moet bloed laten prikken. Uit de bloedtest komt niks, de lotion helpt niet. Mijn huid wordt droog en doet zelfs een beetje pijn. De antibiotica die ik later krijg, helpt ook niet. Dan de schoonheidsspecialist. Ze stelt microdermabrasie voor, een intensieve peeling. Het haalt bijna niks uit. Daarna probeer ik, op aanraden, een dieet: geen suikers, geen zuivel. Ook dat heeft geen effect.
Ik krijg medicijnen tegen hormonale acne
In die tijd ben ik het liefste thuis. Als vriendinnen bellen of ik iets leuks wil doen, wimpel ik ze af. Soms halen ze me over om mee te gaan naar een feestje. Ik stem bijna alleen toe als het donker is. Ik weet dat schoonheid vanbinnen zit, maar zo voelt het nu even niet. Uiteindelijk maak ik een afspraak bij een dermatoloog. Ik krijg medicijnen tegen hormonale acne, die overvloedige talgproductie remmen. Meestal is het effect blijvend en keert de acne zelden terug, legt ze uit. Ik blijf bij haar onder controle staan en er zijn bijwerkingen: droge huid, droge lippen, hoofdpijn van fel licht, moeheid of spierpijn. Die neem ik voor lief. En gelukkig, het helpt. Na een paar maanden wordt de acne minder. Langzaam komt de oude Emma terug. Ik pak mijn leven weer op. In het begin ben ik bang dat het terugkomt, maar dat zwakt langzaam af.
De hormonale acne is nooit meer teruggekomen
De oorzaak was inderdaad hormonaal, maar toch probeer ik sindsdien elke dag goed voor mijn huid te zorgen. Ik gebruik verzorgingsproducten die vrij zijn van zeep, alcohol en parabenen. Dat voelt goed. Ik neem ze echt overal mee naartoe. Je zult mij nooit met een reinigingsdoekje over mijn gezicht zien gaan. In die zin waardeer ik mijn huid nu veel meer dan ooit tevoren en ben ik er extra lief voor.”
Emma’s favorieten
Wat is hormonale acne en wat kun je ertegen doen?
Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Het ontstaat dus niet voor voeding of een ‘vuile’ huid. De meeste mensen krijgen het in de puberteit, als je talgklieren onder invloed van hormonen meer talg gaan produceren. Soms begint het pas erna, zoals bij Emma. De manier waarop acne behandeld wordt, hangt af van de ernst, de klachten en of er door het acne littekens ontstaan. Ernstige acne kun behandelen met medicijnen die alleen op voorschrift van een dermatoloog verkrijgbaar zijn. Ze remmen overvloedige vorming van talg, zodat de afvoerkanaaltjes niet verstopt raken. Er worden geen nieuwe puistjes of mee-eters meer gevormd. Wat kun je zelf nog doen? De puistjes en mee-eters niet zelf uitknijpen. Hierdoor kan de ontsteking verergeren en kunnen er littekens ontstaan. Gebruik verder geen vette, afsluitende producten of make up. Hierdoor verstoppen de talgklieren nog meer en kunnen mee-eters en puistjes ontstaan.
Meer interessante artikelen
De dochter van Esther (41) had last van baby eczeem
jan
Faya (29) heeft een donkere huid die extreem droog is in de winter
dec
Emma (25) had hormonale acne en zat ineens onder de puistjes
dec
Denise (42) heeft een gevoelige huid en kreeg maskne: uitslag van een mondkapje
dec