Je huid is je grootste orgaan. Daar wil je goed voor zorgen. Maar je huid zit ook vol verhalen. In de serie ‘In de huid van’ tekenen we ervaringsverhalen op van vrouwen die daarover vertellen. De dochter van Esther (41) had als baby last van eczeem en nog steeds heeft ze een gevoelige huid.

“Aan de huid van mijn tienerdochter Nico zien we precies hoe het met haar gaat. Als ze moe is of stress heeft op school, uit zich dat in rode, jeukende bultjes in haar armholtes of op haar pols. Dan zit ze op de bank en zie ik haar gedachteloos krabben aan die plekjes. Voor mij is dat een teken dat ze even haar rust moet pakken of dat er iets anders speelt.

baby eczeem

Badjes met havermout tegen de baby eczeem

Het is juli en de mussen vallen van het dak als Nico tien jaar geleden wordt geboren. Blozend en blakend komt ze ter wereld. Het valt me meteen op: van mijn drie dochters is haar huid het gaafst en meest zacht. Geen vlekjes, geen pukkeltjes, niks. Na drie maanden verandert dat. Ze ligt in de box als ik zie dat ze met haar armpjes langs haar romp wrijft. Aan de binnenkant van beide polsjes ontdek ik rode bultjes. Zou het erg jeuken? Ze hoeft er niet van te huilen, dus misschien valt het mee. Een paar maanden later zit de uitslag ook in haar knieholtes en op haar elleboogjes. Ik smeer gewoon goed met crèmes zonder parfum die haar huidje hydrateren. Dat lijkt iets te verlichten. Ook probeer ik badjes met havermout. De havervlokken stop ik in een washandje dat ik als een theezakje in het warme water leg. Het lijkt iets te helpen tegen de roodheid, al gaat de baby eczeem er niet van weg.

baby eczeem

Alles gloeit en jeukt door de baby eczeem

Nico is anderhalf als niks meer helpt. Het is winter en de eczeem is bozer, roder en heviger dan ooit. Als een olievlek verspreiden de vlekjes en blaasjes zich over haar lichaam. Haar armpjes, haar romp: alles gloeit en jeukt. Ze is hangerig en krabt de hele dag door. Soms is ze zo boos dat ze begint te stampvoeten. Op een avond zit ik in de woonkamer als ik haar boven hoor huilen. Ik ren de trap op en knip het licht van haar kamer aan. Ik zie het meteen: haar donkerpaarse pyjamaatje zit onder de kleine bloedvlekjes van het krabben. 

Jeetje denk ik, dit is niet goed. Ik kijk naar mijn vriend en zeg: “Morgen gaan we meteen naar de huisarts.”

Zachtjes pak ik Nico op en druk haar bezorgd tegen me aan. ‘Jeetje’, denk ik. ‘Dit is niet goed’. Ik kijk naar mijn vriend en zeg: ‘Morgen gaan we meteen naar de huisarts.’ Die schrijft direct hormoonzalf voor. Ik aarzel. Is dat wel verstandig bij zo’n klein meisje? Hij verzekert me dat het geen kwaad kan; haar huid moet nu gewoon herstellen. Een week later is de eczeem gelukkig weg. 

Wassen met douchegel zonder zeep en parfum

De huid van Nico is nu, tien jaar later, veel rustiger. Tot haar achtste kwam de eczeem met vlagen. Als het te heftig was, grepen we naar de hormoonzalf. Dat is nu niet meer nodig. Toch blijft haar huid haar zwakke plek. Crèmes met parfum, make-up, maskertjes: ze krijgt overal uitslag van. En in de winter trekt en jeukt haar huid. Wat helpt, is niet te vaak douchen en wassen met douchegel of shampoo zonder zeep en parfum. Of een warm bad met zeezout op z’n tijd. Zelf is Nico er nuchter onder. Het is irritant, maar ik denk ook dat ze het wel interessant vindt. Laatst hoorde ik haar heel stoer tegen iemand zeggen: ‘Ja, maar ík heb eczeem.’’’

Nico’s favorieten
 8,99 14,95
 9,49 16,49

Baby eczeem tips

Eczeem begint baby’s vaak al een paar maanden na de geboorte. Erfelijke aanleg speelt een rol. Waarschijnlijk is er een eiwit in de huid anders, waardoor deze minder goed vocht vasthoudt. Hierdoor droogt de huid sneller uit. Als je je baby wast met zeep of te vaak in bad doet, kunnen de klachten erger worden. Soms is hormoonzalf dan het enige wat helpt. Wat kun je verder doen om de eczeem zo rustig mogelijk te houden? Belangrijk is dat de huid niet uitdroogt. Doe je baby niet te vaak en te lang in bad en maak het water niet te warm. Smeer je kindje daarna in met een hydraterende, verzachtende crème zonder parfum. Dit zorgt ervoor dat de huid meer vocht vasthoudt. Ook werkt het beschermend en vermindert het de jeuk.