Je huid is je grootste orgaan. Daar wil je goed voor zorgen. Maar je huid zit ook vol verhalen. In de serie ‘In de huid van’ tekenen we ervaringsverhalen op van vrouwen over hun huid. Denise (42) heeft een gevoelige huid en kreeg maskne: uitslag van een mondkapje.

“Mijn huid is heel gevoelig en onvoorspelbaar. Dat is altijd zo geweest. Ik ben nog een klein meisje als mijn ouders een kerstboom kopen voor op mijn kamer. Driftig versier ik de boom. Alle takken hang ik vol met ballen. Ook de achterste, waardoor ik mijn armen diep tussen de naalden moet steken. De dag erna zitten mijn gezicht en armen onder de rode vlekjes. Nog steeds kan mijn huid maar weinig hebben. Neem bijvoorbeeld mondkapjes. Afgelopen zomer, Nederland is net uit de eerste lockdown, gaan mijn vriend en ik nog even op vakantie naar Duitsland. Mondkapjes zijn daar overal verplicht. ’s Avonds komen we aan bij ons hotel waar we ook een mondkapje moeten dragen. De volgende ochtend voel ik oneffenheden op mijn wang. De dag erna: nog meer plekjes. Ook op mijn kin. ‘Is het misschien uitslag van een mondkapje?’ vraagt mijn vriend. Ik bestudeer mezelf nog eens in de spiegel. De uitslag heeft inderdaad een beetje de vorm van een mondkapje. Misschien heeft hij gelijk.

 

Het blijkt uitslag van een mondkapje te zijn

Ik ga naar de apotheek, waar ik een kalmerende crème krijg en pilletjes tegen mijn allergische reactie. Het blijkt maskne te zijn, lokale uitslag van een mondkapje. Echt weer iets voor mij, denk ik lachend. Het mondkapje gooi ik weg, in plaats daarvan gebruik ik een sjaaltje. Ik merk dat mijn huid daar beter op reageert. Na zeven dagen is de uitslag gelukkig weer weg.

 

Het liefst producten vrij van alcohol en zeep

Mijn gevoelige huid hoort bij mij. Altijd als ik denk dat ik hem onder controle heb, gebeurt er weer iets onverwachts, zoals met dat mondkapje. Dat is soms lastig, maar mijn huid is wel rustiger dan vroeger. Nu ik ouder ben, leid ik een regelmatiger leven. Ik slaap meer en eet gezonder. Of ik eet producten niet meer, zoals amandelen of aardbeien, want daar krijg ik blaasjes van rond mijn mond. Voor mijn gezicht gebruik ik nu het liefst producten die vrij zijn van alcohol en zeep, zoals een hydraterende, lichte dagcrème die ik onder mijn foundation aanbreng en die mijn huid lekker zacht maakt.

 

In je eigen hoofd is het altijd een beetje erger

Vroeger voelde het veilig mijn huid te bedekken onder veel make-up. Dat doe ik nu niet meer. Ik gebruik nog steeds graag make-up, maar minder. Het verschil is dat ik me er niet meer achter verschuil. Eczeem in mijn gezicht, rode vlekjes, blaasjes: het gekke is dat mensen er zelden een opmerking over maken. Vriendinnen zeggen ook altijd: ‘Het valt mee, echt.’ En dat is ook zo. In je eigen hoofd is het altijd een beetje erger.”

Denise’s favorieten

Wat is uitslag van een mondkapje en wat kun je ertegen doen?

 

Als je een mondkapje draagt, ontstaat er lokaal op je huid ietsje meer wrijving. In combinatie met een vochtige omgeving, bijvoorbeeld door je ademhaling, raakt de huidbarrière verstoord en kunnen bacteriën beter groeien. Als je een gevoelige huid hebt, kun je daar uitslag van krijgen: maskne. Anti-acne middeltjes, die je bij de drogist of apotheek kunt kopen, kunnen helpen. Maar hoe voorkom je het? Vermijd mondkapjes van polyester of synthetische materialen, omdat deze slecht ademen. Katoenen maskers zijn beter. Verwissel ze regelmatig. Heb je een wasbaar masker? Was deze dan op zestig graden met een wasmiddel zonder parfum. Maak je huid verder goed schoon en gebruik geen volle crèmes of op oliebasis, maar kies een lichte, hydraterende crème of eentje die je huid herstelt.