Je huid is je grootste orgaan. Daar wil je goed voor zorgen. Maar je huid zit ook vol verhalen. In de serie ‘In de huid van’ tekenen we ervaringsverhalen op van vrouwen die daarover vertellen. Faya (29) heeft een donkere huid die extreem droog is in de winter.

“Ik zit met mijn beste vriendin thuis aan de keukentafel. ‘Wil je thee?’ vraag ik en loop naar de waterkoker. Het is herfst, buiten waait het en de regen slaat tegen het keukenraam. Ik heb voor het eerst de verwarming aangezet. Gek, maar mijn huid lijkt daar meteen op te reageren. Een trekkerig gevoel op mijn wangen en handen. Alsof hij roept: smeer me in, nu! Ach, misschien zit het in mijn hoofd. Elke herfst ben ik op mijn hoede. Hoe gaat mijn huid nu weer reageren op de kou, de wind, de droge lucht in huis?

 

Even geen schrale plekjes in mijn gezicht

Ik denk terug aan afgelopen zomer. Ik loop stage in Australië en skip voor het eerst van mijn leven de winter in Nederland. Dat is een cadeautje voor mijn huid. Even geen schrale plekjes in mijn gezicht, geen eczeem in mijn elleboogholtes, geen vingertoppen die zo droog zijn dat ze pijn doen bij alles wat ik aanraak en kleine barstjes vertonen. Zo wil ik het elke winter wel.

 

Een donkere huid schilfert sneller

Mijn huid is getint, omdat ik half Somalisch ben. Op welk blog ik het las, weet ik niet meer, maar er stond: ‘Een donkere huid schilfert sneller. Dat komt door de lage concentratie aan ceramides, een soort cement tussen de cellen, in de huid.’ Hierdoor heb ik meer kans op droge en schrale plekjes. In die zin ben ik een wandelende encyclopedie en lees ik er veel over. Zo weet ik beter hoe ik goed kan zorgen voor mijn droge, trekkende huid in de winter.

 

Hormoonzalf helpt, maar ideaal is het niet

Ik ben een meisje van tien, als ik er voor het eerst last van krijg. In mijn elleboogholten heb ik rode, droge plekken die jeuken. Het liefst draag ik lange mouwen, zodat het niet opvalt. Alleen: als ik naar ballet ga, kan dat niet. Dan camoufleer ik de plekjes met foundation, die ik stiekem uit de toilettas van mijn moeder pak. De huisarts schrijft uiteindelijk hormoonzalf voor. Dat helpt meteen, maar ideaal is het niet. Mijn huid wordt er lichter van. Op mijn armen verschijnen witte vlekken, dus ik stop er snel mee.

 

Mijn donkere huid is altijd extreem droog in de winter

Elke winter komen de droge plekken terug. Vaak rond mijn ogen, maar ook op mijn handen en bij mijn mond. Soms veranderen ze in eczeem. Dat schrijnt en is altijd aanwezig. Mijn huid heeft in deze tijd extra aandacht nodig. Als ik die geef, gaat het beter. Altijd blijven smeren, niet elke dag douchen en zuinig met zeep, dat is mijn advies. Ook als je geen last hebt. Ik gebruik douchegel zonder parfum of zeep en crèmes die hydrateren en herstellen. Vroeger had ik standaard een potje uierzalf in mijn tas. Nu weet ik dat vette zalfjes mijn huid afsluiten, waardoor ik juist eczeem krijg. Maar ondanks dat komt elke winter die ene vraag terug: wat gaat mijn huid dit jaar doen? ‘Joh’, zegt mijn vriendin, terwijl ze de thee inschenkt: ‘Je moet gewoon een grote pot vaseline kopen. Deed mijn oma ook altijd en die had nooit ergens last van.’ Ik kijk haar aan, lach en denk er het mijne van.”

Faya’s favorieten
Probeer voor €1,-*

Tips voor een donkere huid die extreem droog is in de winter

Elke huid is anders. En dat geldt ook voor elke donkere of getinte huid. Maar over het algemeen kun je zeggen dat een donkere huid meer en actievere talgklieren heeft en dus vetter is dan een blanke huid. Door de grovere poriën vindt ook transpiratie makkelijker plaats. In de herfst en winter scheiden deze zweetklieren weinig vocht af, waardoor een donkere huid sneller uitdroogt en schilfert. Als je een droge huid hebt, kun je het beste hydraterende crèmes gebruiken zonder parfum. Vette producten, zoals vaseline, sluiten je huid juist af, waardoor deze uitdroogt en er sneller eczeem ontstaat. Verder niet te veel scrubben of wassen met sterk ontvettende cleansers, want die beschadigen de barrièrefunctie van je huid.