Contactallergie wordt in medische termen ook wel allergische contactdermatitis of contacteczeem genoemd. De huid raakt geïrriteerd of ontstoken door bijvoorbeeld het contact van de huid met een specifieke stof.
Er zijn twee varianten van contacteczeem:
1. Irritatief contacteczeem
De huid reageert direct op een stoffen die vaak belastend of irriterend zijn voor de huid. Daarbij kan gedacht worden aan terpentine, afwasmiddelen of urine. Het eigen afweersysteem ofwel het immuunsysteem is bij de reactie niet betrokken. Daar is het geen allergie. Eigenlijk reageert iedereen wel op een bepaalde manier op een dergelijke stof, maar de mate van reactie kan wel verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld de concentratie en hoe lang je in aanraking bent geweest met de stof. Mensen met atopie ofwel een erfelijke gevoeligheid zullen vaak heftiger en sneller reageren, omdat hun huidbarrière en bescherming niet intact is. Irritatief contacteczeem wordt ook wel ortho-ergisch contacteczeem genoemd.
2. Allergisch contacteczeem
Deze vorm van contactallergie wordt veroorzaakt door het immuunsysteem. Het lichaam reageert op stoffen waarvoor een allergie is opgebouwd. Dit wordt ook wel sensibilisering genoemd. Het afweersysteem herkent de stof en geeft dan een ongewenste reactie. Of die sensibilisering plaatsvindt, is persoonsafhankelijk. Sommige mensen hebben hier een specifieke aanleg voor en anderen zullen nooit allergische reacties ervaren.
De reactie kan direct, binnen enkele uren, of pas dagen later plaatsvinden. De verschijnselen kunnen per persoon verschillend zijn. Een allergische huidreactie is te herkennen aan een rode, droge, trekkerige huid. De huid kan jeuken en soms komen er zelfs blaren voor. Er zijn beroepen waar deze reacties vaker voorkomen, zoals kappers, verpleegkundigen, hoveniers en monteurs. Zij komen immers veel vaker met bepaalde stoffen in aanraking.
Mensen met atopie ofwel een erfelijke gevoeligheid zullen sneller last hebben van atopische dermatitis. Dit komt waarschijnlijk doordat de huidbarrière niet intact is waardoor potiëntele allergenen dieper in de huid kunnen komen, waar het lichaam het ziet als een ongewenste stof.
Ook in verzorgingsproducten en cosmetica kunnen ingrediënten voor specifieke mensen een allergeen zijn en leiden tot contactallergie. De meest voorkomende allergenen zijn parfum, conserveringsmiddelen, haarkleurmiddelen en kleurstoffen.
Cocamidopropyl betaïne ofwel CAPB of Coco-betaïne is een ingrediënt dat de laatste jaren meer voorkomt als allergeen. Het is een lichtgelige vloeistof dat producten zoals shampoo’s of bad- en doucheproducten laat schuimen. In eerste instantie werd het eerst opgemerkt bij beroepsgroepen die er veel mee in aanraking kwamen, zoals kappers. Maar het komt nu ook veel vaker voor bij consumenten. Het ingrediënt wordt namelijk veelvuldig toegepast in shampoo’s, washgels en andere bad- en doucheproducten. Daardoor worden er meer mensen blootgesteld aan deze stof en reageert een grotere groep mensen die er gevoelig voor is.
Het is op dit moment niet bekend hoe vaak een CAPB-allergie voorkomt in Nederland. Schattingen op basis van informatie van dermatologen geven aan dat ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking een allergie voor cosmetica heeft. Parfum en conserveringsmiddelen zijn de grootste veroorzakers van een allergische reactie, maar CAPB scoort binnen die groep ook vrij hoog. Maar natuurlijk meldt niet iedereen zich bij een dermatoloog wanneer irritatie optreedt.
Het is niet mogelijk om te genezen van een contactallergie. Het is raadzaam om te proberen het allergeen zoveel mogelijk te vermijden. Soms is dat niet zo gemakkelijk. Eventuele lijsten van je huidarts met producten waar bepaalde allergenen in voorkomen, kunnen je hierbij helpen.
Meer interessante artikelen
De dochter van Esther (41) had last van baby eczeem
jan
Faya (29) heeft een donkere huid die extreem droog is in de winter
dec
Emma (25) had hormonale acne en zat ineens onder de puistjes
dec
Denise (42) heeft een gevoelige huid en kreeg maskne: uitslag van een mondkapje
dec