Op mooie dagen zoek je graag verkoeling in de zee of het zwembad. Zwemmen in zee- of chloorwater heeft naast het verkoelende effect echter ook effect op de huid. In dit artikel lees je op welke manier de blootstelling aan zee- en chloorwater van negatieve invloed kan zijn op je huid.

Blootstelling aan zeewater

Het is afhankelijk van jouw huid in hoeverre zich irritaties op de huid kunnen voordoen door blootstelling aan zeewater. Wanneer je bijvoorbeeld te lang of teveel in zeewater hebt gezwommen, kan dit een negatieve invloed hebben op je huidbarrière. Irritaties van de huid kunnen ontstaan en de huid kan uitdrogen na een lange duik in de zee. De huidbarrière van een normale huid herstelt zich snel na ‘beschadiging’ waardoor vaak niets merkbaar is aan de huid. Voor mensen met een gevoelige- of droge huid is dit lastiger. Bij deze mensen functioneert de huidbarrière niet goed. Hierdoor kan een beschadiging sneller irritatie veroorzaken. Dit geldt ook voor mensen met een huidaandoening.
Het is echter afhankelijk van de soort huidaandoening in hoeverre blootstelling aan zeewater irritaties veroorzaakt. Zeewater kan namelijk een positieve werking hebben voor mensen met een huidaandoening, zoals psoriasis. Door de concentratie van mineralen in bijvoorbeeld de dode zee, kan dit zeewater een positieve werking op deze huidaandoening hebben. Naast de dode zee kan het water uit de Blue Lagoon in IJsland eveneens een positieve werking hebben op psoriasis vanwege de hoge concentratie mineralen.

Blootstelling aan chloorwater

De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen. Daarnaast is de kans op irritatie groter voor mensen die veelvuldig in een zwembad komen, zoals beroepszwemmers.

Irritatie beperken na blootstellen aan zee- en chloorwater

Of er na blootstelling aan het zee- of chloorwater een irritatie ontstaat op jouw huid is dus afhankelijk van diverse factoren en het is verschillend per persoon. Om een reactie te voorkomen of te beperken, kun je op verschillende dingen letten. Zo kunnen mensen met een huidaandoening de huid voorafgaand aan het zwemmen insmeren met een vette crème om uitdroging tegen te gaan. Daarnaast is het voor mensen met een huidaandoening niet goed om de huid direct na het zwemmen te wassen met een reiniger aangezien de reiniger de huidbarrière die vaak al beschadigd is, verder kan aantasten. Hierdoor kan uitdroging van de huid optreden. Mocht je toch de huid willen reinigen na het zwemmen, dan is het beter om gebruik te maken van een reiniger op oliebasis. Zo wordt de huid direct gehydrateerd. Verder is het voor alle mensen met een reactie op zee- of chloorwater verstandig om de huid na het zwemmen in te smeren met een vette crème.