Tips bij rosacea

We willen onze Dermolin gebruikers dichter bij elkaar brengen door tips te delen en tips van jullie uit te lichten. Vandaag delen we een aantal tips bij rosacea met jullie.

Rosacea is een huidaandoening die voorkomt in het gezicht. Het is vooral te herkennen aan roodheid op de wangen en neus. Dit gaat vaak gepaard met puistjes en bultjes. Rosacea gaat nooit helemaal weg maar er bestaat wel een afwisseling tussen rustige en onrustige periodes. Ondanks dat je er dus nooit helemaal vanaf komt zijn er wel een aantal manieren waarop je rosacea zo rustig mogelijk kunt houden. Vandaag delen we drie tips die hierbij kunnen helpen.

Vermijd grote temperatuurswisselingen

Wanneer je last heb van rosacea kan de huid temperatuurswisselingen niet goed verdragen. Daardoor merken mensen met rosacea dat ze hier vaak meer last van hebben in periodes met grote temperatuurswisselingen zoals in de winter. Vooral het verschil tussen de temperatuur in huis en buiten kan een boosdoener zijn. Echter zijn er minder voor de hand liggende temperatuurswisselingen die ook van invloed kunnen zijn. Één van deze minder voor de hand liggende temperatuurswisselingen is sporten. Wanneer je sport, stijgt de lichaamstemperatuur terwijl deze na het sporten, vooral wanneer je direct naar buiten gaat, weer daalt. Hierdoor kan rosacea verergeren.

Probeer alcoholconsumptie te verminderen

Het drinken van alcohol kan rosacea tijdelijk verergeren. Dit komt doordat de bloedvaten in de huid zich verwijden door alcohol. Vooral het drinken van rode wijn heeft veel invloed op rosacea. Men denkt dat dit komt doordat rode wijn veel histamine bevat. Histamine staat er om bekend dat het de bloedvaten verwijdt wat dus rosacea kan verergeren. Wanneer je rosacea hebt en je hier extra last van krijgt wanneer je iets gaat drinken kan dit dus door de alcohol komen.

Camoufleer met mate

Aangezien rosacea in het gezicht voorkomt en opvallend kan zijn, hebben veel mensen de neiging om de roodheid te camoufleren met make-up. Dit kan averechts werken doordat make-up en andere verzorgingsproducten de huid kunnen irriteren. Bovendien moet de make-up ’s avonds weer verwijderd worden, waardoor de huid geïrriteerd kan worden. Vooral het gebruik van waterproof make-up is minder verstandig omdat je sterkere reinigers moet gebruiken of harder moet boenen om waterproof make-up te verwijderen. Het is wel mogelijk om make-up dragen maar probeer op de hoeveelheid te letten en ga voor een non-waterproof optie.