Mensen met atopisch eczeem hebben een zwakkere huidbarrière dan mensen met een gezonde huid. Het gebruik van zeep kan er voor zorgen dat de huidbarrière nog eens extra wordt verzwakt.

Beschermlaag

Het stratum corneum -de buitenste laag van de huid- beschermt de huid tegen het binnendringen van micro-organismen, maar voorkomt ook dat er te veel water uit de huid verdampt. Een goed functionerend stratum corneum draagt bij aan een gezonde huid. Het stratum corneum is onder andere opgebouwd uit dode huidcellen (corneocyten) en corneodesmosomen. Corneodesmosomen verbinden de dode huidcellen en zorgen zo voor een sterk stratum corneum. Een specifiek enzym in de huid verbreekt deze verbindingen en is verantwoordelijk voor het verlies van huidcellen. Deze afschilfering van de huid is normaal en draagt bij aan de continue vernieuwing van het stratum corneum.

Bij mensen met atopisch eczeem is dit enzym actiever. Dat betekent dat verbindingen sneller worden afgebroken en de huid meer huidcellen verliest. Het stratum corneum verliest hiermee een deel van haar beschermde werking. De huid verliest daardoor meer water, is minder gehydrateerd en is vatbaarder voor invloeden van buitenaf.

Enzym minder actief in zure omgeving

De activiteit van het enzym is sterk afhankelijk van de pH van het stratum corneum. Hoe “zuurder” (lage pH) de omgeving waar het enzym zich bevindt, hoe passiever het enzym is.

Zeep zorgt voor verhoging van de pH van de huid

Normale zeep heeft een relatief hoge pH. Het gebruik van deze zeep zorgt voor een verhoging van de pH in het stratum corneum. En dit heeft effect op het enzym: het wordt actiever en zorgt daarmee voor een sneller afbraak van het stratum corneum en verzwakt daarmee de huidbarrière.

Bron: Immunological and molecular targets of atopic dermatitis treatment, British Journal of Dermatology via Skinwiser.nl