Eczeem

We willen onze Dermolin gebruikers dichter bij elkaar brengen door elke week een tip van jullie uit te lichten. Op donderdag 1 december hebben we jullie gevraagd om tips over eczeem met elkaar te delen. Vandaag willen we de interessante en bruikbare tip van Emmy Zee over eczeem uitlichten.

Het verhaal van Emmy

Emmy is gediagnosticeerd met ‘constitutionele eczeem’. Volgens verschillende dermatologen door heel Nederland is Emmy met de aandoening geboren en neemt haar eczeem toe door stress. Jarenlang heeft Emmy hormoonzalf gesmeerd en medicijnen gebruikt. Door deze medicijnen moest Emmy wekelijks haar bloed laten prikken om haar leverfunctie te laten testen.

Tijdens die periode zag ze bij RTL Late Night de Duitse schrijfster en darmspecialiste Giulia Enders. Zij vertelde dat haar huidziekte geen huidziekte was maar meer een darmkwaal. Het verhaal van Giulia inspireerde haar enorm en daarom begon Emmy haar voeding aan te passen. Eerst door drastisch te beginnen met een alkalisch dieet. Dit dieet houdt in dat je geen vlees, vis en zuivel eet, maar wel veel groenten, fruit, noten, granen en peulvruchten. Door vooral veel vers te eten en e-nummers te vermijden namen Emmy’s huidproblemen af.
Sinds een jaar eet Emmy wel weer vlees en vis, maar doet zij dit met mate en zo gevarieerd mogelijk. Het aanpassen van haar voeding heeft ertoe geleidt dat Emmy na 12 jaar vrijwel eczeem vrij is. Af en toe heeft ze nog een plekje hier en daar, maar dit is niets in vergelijking met hoe het was voordat ze haar levensstijl aan paste. Haar huid is minder droog dan voorheen en tegenwoordig smeert Emmy haar huid alleen nog maar in met bodylotion en kan ze een milde dag en nachtcrème gebruiken in plaats van hormoonzalf.

Voeding en eczeem

Zoals Emmy aangeeft in haar tip kan voeding een invloed hebben op eczeem. Omdat voeding voor iedereen anders kan werken is het advies van Dermolin om een eetdagboekje bij te houden waarin je per dag bij houdt wat je eet. Hierdoor kan je precies zien wanneer je wel last hebt van droge plekjes en wanneer niet.

Bedankt Emmy, voor het delen van je verhaal en je openheid. Hebben jullie nog meer tips over eczeem? Laat het ons dan weten en vergeet niet om je tip over huidreiniging achter te laten bij de post van gisteren.