Je huid is je grootste orgaan. Daar wil je goed voor zorgen. Maar je huid zit ook vol verhalen. In de serie ‘In de huid van’ tekenen we ervaringsverhalen op van vrouwen die daarover vertellen. Evin (38) heeft last van overmatig zweten, vooral op haar voeten, handen en in haar oksels.

“Mijn handen, oksels en voeten zijn altijd klam en nat. Ik weet niet beter dan dat ik veel transpireer. Het begon bij mijn handen. Mijn vroegste herinnering daaraan gaat terug naar de basisschool. In de hoek van de klas staat een zandtafel. Ik heb een hekel aan dat ding. Als ik mijn handen erin steek, blijft het zand er altijd aan plakken. Nog een flashback: ik sta als klein meisje in de dierenwinkel, te wachten op mijn moeder die aan het afrekenen is. Uit verveling steek ik mijn hand in een bak met zangzaad voor kanaries. De kleine korreltjes blijven aan mijn handpalm kleven als honderden kleine magneetjes. Of die keer in de gymzaal. We moeten oefeningen doen aan de ringen, maar mijn handen zweten zo erg dat ik geen grip meer heb en op de zachte gymmat val. Nu kan ik erom lachen, maar toen natuurlijk niet. 

Overmatig zweten

Ik wil dat niemand mijn zweetplekken ziet

In mijn tienertijd beginnen ook mijn oksels en voeten hevig te zweten. Ik weet nog hoe ik in de klas op de middelbare school de straaltjes vocht langs mijn armen naar beneden voel lopen. Of mijn klasgenoten het ruiken, weet ik niet. Ik krijg er in elk geval geen opmerkingen over. Toch snel ik in de pauzes altijd naar de toiletten. Daar laat ik de handdroger mijn oksels even goed droogblazen. Soms stop ik ook zakdoekjes of maandverband in mijn shirt om het ergste zweet op te vangen. In die tijd draag ik het liefst donkere shirts, zodat niemand de zweetplekken onder mijn armen ziet. Ook slippers draag ik liever niet. Pluisjes, zand, straatvuil: op het einde van een warme dag zien mijn voeten zwart van al het vuil dat eraan kleeft. Onzeker maakt het zweten me niet echt, behalve op momenten dat jongens mijn hand willen vasthouden. 

Een deodorant zonder parfum met aluminiumzouten tegen zweten

Zomer, winter, warm, koud, binnen, buiten: ik zweet altijd. Je wilt niet weten hoeveel soorten deodorant ik in mijn leven heb uitgeprobeerd. Van welke zweet ik het minst? Welke verbloemt mijn zweetlucht het best? De meeste deo’s met een geurtje versterken de geur alleen maar en tegen zweten helpen ze niet. Nu gebruik ik een anti-transpirant zonder parfum. Dat gaat tijdelijk het ergste zweet tegen en neutraliseert de geur het best. De huisarts opperde ooit dat botox misschien een uitkomst is, maar dat wil ik niet. Ik las ergens dat het effect maar tijdelijk is. 

Overmatig zweten hoort bij mij

Nu ik ouder ben, heb ik er minder last van, maar overmatig zweten zal altijd bij me horen. Daar heb ik vrede mee. Soms vergeet ik zelfs even dat ik het heb. Dan pak ik achteloos de hand van iemand vast, zoals van de kindjes uit mijn klas waar ik juf ben. Ik zie dan hoe ze daarna snel hun handjes aan hun kleren afvegen. Of laatst, toen ik de hand van een van mijn beste vrienden vastpakte. Hij trok hem snel weg en riep verrast: ‘Je hebt zweethanden!’ Ik moest daar smakelijk om lachen en zei: ‘Hoe kun je dát na al die jaren nou gemist hebben.’” 

Tips tegen overmatig zweten

Overmatig zweten heet hyperhidrose. Het betekent dat je meer zweet dan eigenlijk nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting. Het dat komt, is niet bekend. In de meeste gevallen is er geen medische oorzaak, maar bij dertig tot vijftig procent van de mensen die overmatig zweten, komt het wel in de familie voor. Wat kun je doen als je er last van hebt? Was jezelf regelmatig, zonder al te veel zeep en draag shirts en sokken van katoen of linnen, deze nemen zweet het beste op. Als je een deodorant wilt gebruiken, kies dan voor een roller of een spray met een goede anti-transpirante werking. Waar een deodorant vervelende geurtjes alleen maar verbloemd, draagt een anti-transpirant ook bij aan het voorkomen hiervan.