Wanneer je last denkt te hebben van een allergische reactie die zichtbaar is op de huid, is het verstandig om naar een dermatoloog te gaan. Een dermatoloog is gespecialiseerd in aandoeningen van de huid, de nagels en het haar. De dermatoloog kan in het geval van een allergische reactie beslissen om een huidtest te doen. Benieuwd naar hoe zo’n huidtest in zijn werk gaat? Lees dan snel verder.
Verschillende allergische reacties
Een allergie kan zich uiten in een rode- en jeukende huid. Een allergische reactie is een sterke en abnormale reactie van het lichaam op een bepaalde stof in bijvoorbeeld voeding, cosmetica of medicatie. Het is een abnormale reactie van het lichaam omdat het bij een allergische reactie gaat om een bepaalde stof die normaal gesproken niet schadelijk is voor het lichaam. Er bestaan twee soorten allergische reacties; type I en type IV. Bij type I is er binnen enkele minuten tot uren sprake van een allergische reactie. Een voorbeeld van een type I reactie is een pinda-allergie. Bij type IV treedt de reactie pas na één tot drie dagen op.
Hoe kan een dermatoloog helpen?
Bij verdenking van een type IV allergie kan de dermatoloog een test uitvoeren om te achterhalen welke stof de reactie veroorzaakt. Dit stelt je vervolgens instaat om deze stof te vermijden waardoor allergische reacties in het vervolg uitblijven.
Huidplaktest
Bij een type IV reactie wordt vaak een huidplaktest uitgevoerd. Een huidplaktest is een vierdaags durend traject waarbij er door middel van plakkers op de rug verschillende allergenen worden getest. Eerst zal de dermatoloog aan de hand van een gesprek met de patiënt de omstandigheden achterhalen waaronder de allergische reactie is ontwikkeld. Dit kan bijvoorbeeld gaan over welke voeding de patiënt heeft gegeten, welke geneesmiddelen of supplementen er zijn gebruikt, wat voor werk de patiënt doet en wat voor cosmetica en huidverzorgingsproducten de patiënt gebruikt. Op basis van deze informatie kiest de dermatoloog verschillende allergenen die mogelijk de reactie veroorzaken. Deze verschillende allergenen worden in een soort cupje verwerkt en op de rug van de patiënt geplakt. Op deze manier komt het allergeen in aanraking met de huid van de patiënt. Na twee dagen worden deze cupjes verwijderd en bekijkt de dermatoloog de huid. De cupjes worden vervolgens opnieuw op de rug geplakt. Op de vierde dag worden deze weer verwijderd en wordt de huid voor de tweede keer beoordeeld. Wanneer er een reactie op de huid is ontstaan onder een plakker laat dit zien dat de patiënt allergisch is voor deze stof. Het kan voorkomen dat er na de huidplaktest nog geen resultaat te zien is. In dit geval moet er verder worden getest. Dit kan bijvoorbeeld door een nieuwe huidplaktekst waarbij andere allergenen worden getest.
Een allergie, wat nu?
Wanneer duidelijk is voor welke stof je allergisch bent, wordt er geadviseerd deze stof in het dagelijks leven zoveel mogelijk te vermijden. Een allergie voor een bepaald allergeen kan betekenen dat je jouw dagelijkse routine soms drastisch moet veranderen. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor parfum? Houd dan vooral rekening met verschillende cosmeticaproducten die parfum bevatten. Ben je allergisch voor een bepaald soort voedingsstof? Bestudeer dan de ingrediëntenlijst van voeding en dranken. Na verloop van tijd weet je precies wat je wel en niet kunt gebruiken, eten en/of drinken en is het makkelijker om met de allergie om te gaan.
Meer interessante artikelen
De dochter van Esther (41) had last van baby eczeem
jan
Faya (29) heeft een donkere huid die extreem droog is in de winter
dec
Emma (25) had hormonale acne en zat ineens onder de puistjes
dec
Denise (42) heeft een gevoelige huid en kreeg maskne: uitslag van een mondkapje
dec