Hooikoorts en huiaandoening verband

Nu het officieel lente is en de zon weer gaat schijnen, steekt helaas de hooikoorts ook weer op. Hooikoorts is een allergie voor pollen, oftewel voor het stuifmeel van planten, grassen en bomen. Het is een zeer bekende allergie aangezien het bij veel mensen voorkomt. Wanneer je last hebt van hooikoorts, kunnen de slijmvliezen in de mond, neus en ogen geïrriteerd raken. Dit komt doordat het afweermechanisme in het lichaam ontregeld is, waardoor het een te hevige reactie geeft op de pollen in de lucht. Klachten en tevens kenmerken die hierbij horen zijn, een verstopte neus, loopneus, niezen, brandende, tranende of jeukende ogen, keelpijn, hoesten en benauwdheid.

Verband tussen hooikoorts en huidaandoeningen

Op het eerste gezicht lijkt er misschien geen verband te zijn tussen hooikoorts en huidaandoeningen maar d is er wel, namelijk met atopisch eczeem. Mensen die last hebben van atopisch eczeem hebben namelijk een grotere aanleg om andere allergieën te ontwikkelen, dan mensen die dit niet hebben. Atopisch betekent namelijk dat iemand sneller last heeft van een allergische reactie door een prikkel. Pollen kunnen zo’n prikkel zijn waardoor hooikoorts zicht onder deze allergieën bevindt. Hooikoorts is niet per definitie erfelijk bepaald, maar er is wel een verhoogde kans wanneer een of beide ouders last van hooikoorts hebben.

Heb je atopisch eczeem en merk je dat je vooral in de lente en zomer maanden last krijgt van de bovenstaande klachten, dan zou je last van hooikoorts kunnen hebben. Wanneer de klachten mild zijn, zijn ze vaak te behandelen met producten die verkrijgbaar zijn bij de drogisterij. Wanneer de klachten vrij ernstig zijn is het echter verstandig om de huisarts te raadplegen. Deze kan dan met het voorschrijven van hooikoortsmedicatie meteen rekening houden met de crèmes of medicatie die je gebruikt voor je eczeem. Zo weet je zeker dat ze goed gecombineerd kunnen worden en zowel de eczeem- als de hooikoortsklachten kunnen verminderen.