Huidkanker

Het is vandaag Nationale Huidkankerdag. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan huidkanker om mensen meer bewust te maken van de gevaren van te veel zonnen. Wij schreven al eerder een artikel over het effect van de zon op je huid en vandaag gaan we hier dieper op in.

Hoe ontstaat huidkanker?

Ouderdom zorgt ervoor dat bepaalde cellen en processen in het lichaam minder goed gaan werken. Hierdoor kan er schade aan cellen of het DNA ontstaan. Om deze schade te detecteren en op te ruimen heeft je lichaam een natuurlijk herstelmechanisme. Zo zal het immuunsysteem abnormale cellen, die het herkent, opruimen. Het lichaam is gewend de kleine hoeveelheid schade die op een natuurlijke wijze door ouderdom ontstaat, op te ruimen. UV-straling veroorzaakt echter meer schade aan cellen of DNA in het lichaam. Door deze toename aan schade kan het vervolgens zo zijn dat het herstelmechanisme, abnormale cellen of verkeerd DNA niet detecteert. Een deel van de schade blijft dus onopgemerkt, waardoor deze schade niet herstelt of opgeruimd wordt.
De abnormale cellen krijgen zo de kans om zich te delen waardoor er een tumor kan ontstaan. Deze tumor kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. Dit is namelijk afhankelijk van de karakteristieken van de abnormale cellen.

Wat zijn de risicofactoren?

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op huidkanker verhogen zoals:

  • Overmatige bloostelling aan UV-straling. Onbeschermd zonnen en te veel blootstelling aan de zon vergroot de kans op huidkanker. Ook de zonnebank en het aantal keer dat iemand verbrand is, vergroot deze kans.
  • Lichte huid. Wanneer je een lichte huid hebt (type I) bezit de huid minder pigment waardoor je van nature minder goed beschermt bent tegen UV-straling. Pigment dient namelijk als bescherming.
  • Genetische aanleg. Sommige vormen van huidkanker zijn erfelijk, waardoor ze in bepaalde families meer voorkomen.
  • Leeftijd. Door de jaren heen loop je meer schade op aan je cellen. Hierdoor is de kans dat deze schade tot kanker leidt op latere leeftijd groter.
  • Verminderde werking immuunsysteem. Wanneer je bijvoorbeeld medicijnen slikt die de werking van het immuunsysteem onderdrukken, zullen abnormale cellen minder snel worden herkent door het immuunsysteem.

Wat kun je er zelf aan doen?

Er zijn dus een aantal risicofactoren die de kans op huidkanker vergroten. Aan sommige van deze factoren, zoals leeftijd, genetische aanleg en het pigment in je huid, kun je zelf weinig doen. Je kunt echter proberen om de blootstelling aan UV-straling zoveel mogelijk te beperken, en als je meer in de zon komt je huid te beschermen met een hoge SPF. Daarnaast is het ook belangrijk om de zonnebank te vermijden. Bovendien kun je jouw huid regelmatig controleren waardoor afwijkingen sneller zullen opvallen. Vroege herkenning van eventuele afwijkingen vergroot de kans op genezing.