Psoriasis

Wij vroegen Marijke (30) het hemd van het lijf over haar huidaandoening: psoriasis. Ze vertelt onder andere waarom je je absoluut niet moet schamen voor jouw huidaandoening en welke producten haar geholpen hebben bij haar psoriasis.

Hoe ben je erachter gekomen dat je psoriasis hebt?

Marijke was 19 toen ze een gekke plek op de onderkant van haar linkborst kreeg. De plek spreidde zich langzaam uit waardoor ze allemaal rode, droge plekken met schilfertjes over haar hele lichaam had. Ze ging naar de huisarts waar ze van het kastje naar de muur werd gestuurd. De huisarts wist zelf namelijk ook niet goed wat de plekken waren. Zo kreeg ze een antischimmelcrème mee die natuurlijk niet werkte aangezien het geen schimmel was. Nadat meerdere huisartsen de plekken hadden bekeken, werd ze uiteindelijk naar een dermatoloog doorverwezen. Ook bij de dermatoloog ging er niet direct een belletje rinkelen. “Ze verdoofde mijn huid en haalde met een punctie-apparaat een stukje huid weg onder mijn borst.” Na een bloedtest die hierop volgde, bleek dat Marijke psoriasis had.

Inmiddels is de psoriasis over haar hele lichaam verspreidt, al zijn het voornamelijk kleine plekken. “Het zit bij mij over mijn hele lichaam, zelfs op mijn handpalmen en voetzolen. De grootste plekken heb ik echter op mijn ellebogen, rechter enkel en mijn hoofdhuid.”

Hoe beïnvloedt psoriasis je leven? En hoe ga je daar mee om?

Er zijn verschillende manieren waarop psoriasis het leven van Marijke beïnvloedt. Zo ook haar kledingkeuze. Aangezien ze het meeste last heeft van de psoriasisplekken op haar ellebogen kan ze bepaalde kleding, die strak om de ellebogen zit, niet aan. Een colbertjasje doet bijvoorbeeld al snel zeer bij de ellebogen door het buigen en strekken van de arm. “Ook merk ik dat ik vaak sorry zeg als ik ergens zit te krabben of als ik gekrabd heb en wat huidschilfers achterlaat.” Marijke schaamt zich niet voor de plekken op haar huid, maar heeft wel al snel het gevoel dat ze het uit moet leggen of zichzelf moet verantwoorden.

Daarnaast is ze voorzichtig zodat ze geen huidtrauma oploopt. Wondjes kunnen zich namelijk ontwikkelen tot een psoriasisplek. “Ik wil het liefste een nieuwe piercing in mijn oor, maar daar denk ik nog wel even drie keer over na voordat ik dat doe. Dat wordt natuurlijk gegarandeerd een nieuwe psoriasisplek.”

Heeft psoriasis ooit voor een verandering in je gedrag gezorgd?

“Nee, eigenlijk niet. Ik blog voor 52Challenge. Voor deze blog ga ik elke week een nieuwe challenge met mijzelf aan. Ik twijfelde een paar jaar geleden of ik ook over mijn psoriasis zou schrijven. Aan de ene kant vond ik dit heel persoonlijk, maar aan de andere kant vind ik dat je je huidaandoening niet moet verstoppen. Daarom heb ik er uiteindelijk voor gekozen om er toch over te schrijven als uitdaging. Ik vind namelijk niet dat je je anders moet gaan gedragen omdat je een huidaandoening hebt of dat je je moet schamen voor jezelf.“ Natuurlijk vindt ze het vervelend dat haar psoriasisplekken de aandacht trekken en dat mensen er naar kijken, maar Marijke weigert hierdoor haar plekken te verstoppen.

Welke verzorgingsproducten gebruik je?

“Ik heb echt een legio aan voorgeschreven hormooncrèmes gehad.” In het begin leken deze goed te werken bij Marijke, maar op een gegeven moment begon de werking af te nemen. Daarnaast maken zware hormooncrèmes de huid dun. Ze is daarom gestopt met het gebruik van deze crèmes omdat haar huid zo’n pijn begon te doen dat ze liever plekken had dan de crème te gebruiken.

Nu gebruikt ze verzorgingsproducten waarin zo weinig mogelijk ingrediënten zitten die haar huid uitdrogen. “Als ik iets op mijn plekken smeer dan moet dat altijd iets zijn zonder parfum en alcohol.” Ook wast ze haar handen liever niet met zeep. Ze heeft een psoriasisplek op haar hand die klein blijft doordat ze haar handen zo min mogelijk met zeep wast en de handcrème van Dermolin gebruikt. “De producten van Dermolin verlichten mijn jeuk, houden de plekken gehydrateerd en verzachten het trekkerige gevoel dat ik ervaar op mijn ellebogen.”

Heb je nog tips voor andere mensen met psoriasis?

“Ja, schaam je vooral niet voor je huid. Je bent gewoon mooi zoals je bent, met of zonder huidschilfers.” Verder heeft Marijke er veel baat bij gehad om haar psoriasisplekken vet te houden. “Ik sleep mijn Dermolin producten overal mee naar toe, maar mijn huid heeft er baat bij.” Vooral bij beginnende plekjes helpt het haar om die goed te hydrateren zodat de plekken zich niet tot grotere plekken ontwikkelen.

Bedankt Marijke voor het delen van jouw verhaal en ervaringen. Mocht jij een huidaandoening of allergie hebben en ook graag jouw verhaal willen delen, neem dan contact met ons op via WhatsApp of Facebook.