Jeuk

Het is de Week van de Lentekriebels. Sinds gisteren is het officieel lente en dus zijn er verschillende factoren in opkomst die nogal wat kriebels kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan hooikoorts, waarbij je last kunt hebben van jeukende ogen, of insectenbeten. Wij vertellen je waar jeuk door ontstaat en op welke manier je hier het beste mee om kunt gaan.

Wat is jeuk?

Jeuk is een van de meest voorkomende huidproblemen. Dit komt doordat jeuk een kenmerk is van veel verschillende soorten huidziekten, maar ook meer algemene ziekten. We spreken van jeuk wanneer je het gevoel hebt dat je moet krabben. Hoe het ontstaan van jeuk precies in zijn werk gaat is niet duidelijk. Wel is bekend dat er zich in de huid verschillende ‘jeukzenuwen’ bevinden. De zenuwen liggen op de grens van de opperhuid en de lederhuid en worden geprikkeld door verschillende soorten eiwitten. Deze eiwitten komen vooral vrij bij ontstekingen van de huid. Bij een ontsteking wordt er daarom vaak jeuk ervaren. Voorbeelden van huidaandoeningen waarbij de neiging tot krabben vaak groot is zijn eczeem, insectenbeten en uitdroging van de huid. Wanneer er sprake is van jeuk, zoals in deze gevallen, is het vaak direct duidelijk waardoor het komt omdat een aandoening zoals eczeem goed zichtbaar is. Het kan ook zijn dat de oorzaak van de jeuk niet direct af te leiden is aan de huid. De aandoening zal zich in dit geval onder de huid afspelen. Bijvoorbeeld een ontsteking van een orgaan. Wanneer je veel last hebt van jeuk en niet weet waardoor dit is ontstaan, is het verstandig om advies te vragen aan de huisarts.

Krabben, waarom is dit eigenlijk slecht?

In geen enkel geval is krabben de oplossing van jeuk, vaak verergert dit juist het huidprobleem. Er kunnen door krabben namelijk wondjes of krabbulten ontstaan. Deze beschadiging van de huidbarrière kan ervoor zorgen dat de huid gevoeliger reageert. Je huid kan in deze situatie ook gevoelig reageren op stoffen die je normaal gesproken wel goed kunt verdragen. Denk bijvoorbeeld aan parfum. Het kan zijn dat de huid gevoelig reageert wanneer je parfum opspuit door de wondjes die op de huid zitten. Door deze gevoeligere reactie, kan de huid niet herstellen en wordt de kans op een infectie vergroot.

Wat te doen tegen jeuk?

In principe werkt de behandeling tegen de huidaandoening vaak ook goed tegen de jeuk die wordt veroorzaakt door de aandoening. Wanneer de aandoening vermindert of weer onder controle is, neemt de jeuk over het algemeen ook af. Daarnaast is het ook mogelijk om de jeuk zelf te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door verkoelende producten te gebruiken. Verkoelende producten verzachten de jeuk. Dit gebeurd meestal aan de hand van producten waar menthol aan is toegevoegd (bijv. mentholgel). Menthol heeft de natuurlijke eigenschap dat het verkoelt en hierdoor jeuk verlicht.

Jeuk is een emotie en dus psychisch beïnvloedbaar. Wanneer je veel aan de jeuk denkt zal deze erger worden. Zorg er dus voor dat je voldoende afleiding hebt waardoor je zo min mogelijk met de jeuk bezig bent. Jeuk is heel vervelend maar de juiste behandeling kan verlichting brengen. Blijf dus niet onnodig krabben en ga bij de (huis)arts langs.