Alcohol huidverzorging

Een paar weken geleden, kon je in een artikel lezen, wat alcohol precies is en waarom het in huidverzorgingsproducten gebruikt wordt. Vandaag gaan we dieper op het negatieve imago van alcohol met betrekking tot huidverzorging in.

Alcohol in huidverzorgingsproducten

In de vorige blog over alcohol hebben we de redenen gegeven waarom alcohol in huidverzorgingsproducten gebruikt wordt. Zo wordt het onder andere gebruikt om bacteriën te doden om zo de houdbaarheid van producten te verlengen en wordt het in anti-acne producten gebruikt om onzuiverheden te verminderen. Ondanks dat alcohol een aantal nuttige doeleinde heeft in huidverzorgingsproducten, zijn er toch negatieve associaties aan alcohol in huidverzorgingsproducten verbonden. Zijn deze associaties terecht?

Moet je voorzichtig zijn met alcohol in huidverzorgingsproducten?

Of je voorzichtig moet zijn met alcohol in je huidverzorgingsproducten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort alcohol, de hoeveelheid die gebruikt is en de overige ingrediënten in het product. Net zoals vele andere stoffen is alcohol een stof waar je een allergie voor kunt hebben. Daarnaast kan het zo zijn dat alcohol, oftewel ethanol, de huid irriteert. Ethanol kan namelijk de huidvetten oplossen waardoor de huidbarrière verminderd werkt en de huid sneller kan uitdrogen. Bovendien kan ethanol, bij een gevoelige huid, waarbij de huidbarrière en dus ook de beschermlaag minder goed werkt, sneller irritatie geven. Toch hoeft dit niet te betekenen dat een huidverzorgingsproduct met alcohol (ethanol) automatisch irritatie veroorzaakt. Dit is afhankelijk van de totale formulering van een product en de huid van de gebruiker.

Tevens zijn er, zoals eerder besproken, ook soorten alcohol, zoals vetalcoholen, wolalcoholen en panthenol, die de huid verzorgen. Deze zijn goed voor de droge huid omdat ze ervoor zorgen dat vocht in de huid behouden wordt. Het negatieve imago van alcohol met betrekking tot huidverzorging is dus niet geheel terecht.