Onzuiverheden bij een gevoelige huid

In het algemeen heb je bij een gevoelige huid geen last van onzuiverheden. Dit komt doordat een gevoelige huid vaak wordt veroorzaakt door een beschadigde huidbarrière. Deze beschadiging ontstaat door een tekort aan huidvetten. Dit tekort aan huidvetten verkleint de kans op onzuiverheden, aangezien de oorzaak van onzuiverheden vaak bij overtollige huidvetten ligt. Toch kun je ook bij een gevoelige huid zo nu en dan last hebben van onzuiverheden. In dit artikel lees je alles over de oorzaak en wat je eraan kunt doen.

Waardoor  kunnen er bij de gevoelige huid onzuiverheden ontstaan?

 • Hormonaal:

  • Periodieke schommelingen in de hormoonhuishouding, kunnen onzuiverheden veroorzaken. Deze schommelingen zijn vaak het gevolg van de menstruatiecyclus, een zwangerschap of de overgang. Wanneer je last heb van onzuiverheden door periodieke schommelingen, zullen de onzuiverheden alleen voorkomen in deze periodes. Daarnaast zijn hormonale onzuiverheden gemakkelijk te herkennen doordat ze vooral op de kin en rondom de mond voorkomen.
  • Anticonceptiemiddelen zoals de pil, bevatten hormonen waardoor ze de hormoonhuishouding in het lichaam beïnvloeden. De talgproductie in de huid wordt beïnvloed door de hormoonhuishouding. Hierdoor kan de talgproductie toenemen wat mee-eters en andere onzuiverheden tot gevolg kan hebben.
  • Stress, is ook een factor die de hormoonhuishouding in je lichaam kan beïnvloeden. In een stressvolle periode wordt er door het lichaam meer testosteron aangemaakt. Door de toegenomen hoeveelheid testosteron kan de talgproductie versnellen waardoor er meer onzuiverheden ontstaan.
 • Medicatie: sommige geneesmiddelen kunnen onzuiverheden veroorzaken doordat ze de talg productie stimuleren of doordat ze een ontstekingsreactie in de talgklieren veroorzaken.

Welke verzorgingsproducten kun je het beste gebruiken wanneer je last hebt van onzuiverheden?

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid moet je voorzichtig zijn met verzorgingsproducten die ontwikkeld zijn om onzuiverheden te bestrijden. Deze zijn vaak te agressief waardoor je sneller last kunt krijgen van huidreacties. Om de onzuiverheden te bestrijden en toch voorzichtig te zijn met je gevoelige huid, kun je je het beste het volgende verzorgingsritueel aanhouden:

 • Reinigen: gebruik elke dag een hypoallergene face wash of reinigingsmelk. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid waardoor ze minder ingrediënten bevatten die een reactie kunnen geven.
 • Verzorgen: hydrateer je huid door elke dag een hypoallergene dag- en nachtcrème aan te brengen.
 • Extra: je kunt je onzuiverheden plaatselijk behandelen door een crème die onzuiverheden tegengaat alleen op de onzuiverheden zelf aan te brengen. Let er wel op dat deze geen ingrediënten bevat waar je gevoelig voor bent.

Onzuiverheden blijven zeer vervelend, maar wanneer je de oorzaak kunt achterhalen en je kiest voor het juiste verzorgingsritueel, kun je deze onzuiverheden tot een minimum beperken.