Het komt relatief vaak voor dat parfum of geurstoffen in cosmetica zorgen voor een huidreactie bij gebruikers. Onderzoekers concluderen dat 1 op de 50 mensen allergisch reageert op zo’n stofje.

Patchtesten registreren huidreacties

In het onderzoek namen ruim 3100 volwassenen, uit 5 Europese landen, deel aan een patchtest. Op de rug van de deelnemers werden verschillende ingrediënten, of combinaties van ingrediënten, aangebracht. Vervolgens werd nagegaan of de huid tekenen van een allergische reactie vertoonde: roodheid, zwelling of jeuk.

Allergische reactie of ‘gewoon’ irritatie?

De onderzoekers leggen uit dat deze reactie niet per se betekent dat iemand allergisch is voor een ingrediënt. Zo kan het zijn dat het om irritatie gaat en niet om een allergie. Het verschil tussen een allergische reactie of irritatie is namelijk vaak niet te zien. Wel is het proces anders: bij irritatie gaat het er om dat het stofje de huid direct beschadigd. Van een allergie spreek je wanneer het immuunsysteem in het lichaam overgevoelig reageert wanneer het in contact komt met een specifiek ingrediënt . En dit komt dan alleen voor bij mensen die allergisch zijn voor dit ingrediënt.

In het verleden al wel eens uitslag door cosmetica?

Om toch inzicht te krijgen in het aantal personen dat een allergie heeft voor een geurstof die wordt gebruikt in cosmetica, werd de deelnemers ook gevraagd een vragenlijst in te vullen. Daarin werd onder andere gevraagd of de deelnemers geparfumeerde cosmeticaproducten vermeden vanwege huidproblemen en of deelnemers wel eens vanwege het gebruik van geparfumeerde cosmetica uitslag hadden gekregen.

Bij 1 op 50 sprake van allergie

Wanneer de huid van de deelnemer reageerde op de patchtest, de deelnemer aangaf bepaalde geurstoffen in cosmetica te mijden én wel eens huiduitslag had gekregen na gebruik van cosmetica, kan het volgens de onderzoekers gaan om een allergie voor parfum. De onderzoekers berekenden dat bij 2% van de deelnemers hiervan sprake was. Daarnaast bleek allergie bijna twee keer zo vaak voor te komen bij vrouwen als bij mannen.

Veel gebruikers laten geparfumeerde producten links liggen

In het onderzoek werden in totaal ruim 12.000 mensen geïnterviewd over het gebruik van cosmetica.

 

Enkele opvallende uitkomsten:

  • Ruim een derde van de deelnemers (37%) gaf aan bepaalde leave-on producten met parfum te mijden. Leave-on producten zijn producten die niet van de huid worden afgespoeld, zoals crèmes, bodymilks etc.
  •  19% van de deelnemers gaf aan geen gebruik te maken van geparfumeerde rinse-off producten. Rinse-off producten spoel je af, zoals shampoo of bad- en douchegel.

 

Bron: Prevalence of fragrance contact allergy in the general population of five European countries – a cross sectional study, British Journal of Dermatoloy via Skinwiser.nl