Parfum allergie

Eerder schreven wij al een blog over de verschillende huidreacties na het gebruik van parfum. Wij onderzochten wat het verschil was tussen ‘gewoon’ een irritatie en een allergie en hoe groot de groep mensen ongeveer is die hier last van heeft. Een irritatie bleek voort te komen uit een directe beschadiging van de huid. Je spreekt pas van een allergie wanneer het immuunsysteem in het lichaam overgevoelig reageert wanneer het in contact komt met parfum. Een allergische reactie van parfum kenmerkt zich meestal door een jeukende rode uitslag op de huid.

Hoe ga ik om met mijn parfumallergie?

Wanneer je allergisch bent voor parfum kun je hier veel last van hebben. Dit komt doordat er om ons heen overal parfum aanwezig is. Parfum zit namelijk niet alleen in producten zoals cosmetica, wasmiddel en toiletartikelen, maar ook in kleding en levensmiddelen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om allergische reacties door parfum zoveel mogelijk te verkleinen of zelfs te voorkomen.

Vermijden van parfum

De meest makkelijke manier om zo weinig mogelijk last te krijgen van je parfumallergie is natuurlijk om parfum zoveel mogelijk te vermijden. Zoals hierboven is beschreven bevatten erg veel verschillende producten parfum. Kijk daarom altijd goed op de verpakking wanneer je huishoudproducten of cosmetica aanschaft. Van veel producten worden er namelijk ook ongeparfumeerde varianten aangeboden. Op de verpakking wordt de parfum meestal vermeld op een van de volgende manieren; ‘parfum’,’perfume’, ‘fragrance’, of ‘aroma’. Let er daarnaast op dat je niet direct weer overstapt naar de oude parfum-bevattende producten wanneer de allergische reacties afnemen. Wanneer je een parfumallergie hebt gaat dit meestal niet weg. De allergische reacties kunnen tijdelijk afnemen of verdwijnen door weinig of geen contact met parfum. Wanneer de blootstelling aan parfum weer toeneemt, door het gebruik van parfum-bevattende producten, zullen ook de allergische reacties toenemen.

Omgeving

Wanneer je zelf bewust ongeparfumeerde huishoudproducten en cosmetica koopt, loop je alsnog het gevaar om in aanraking te komen met parfum, bijvoorbeeld door anderen in je omgeving. Wanneer je samenwoont met mensen die wel producten met parfum gebruiken is de kans groot dat je alsnog last krijgt van een allergische reactie. Zelfs wanneer je parfum ruikt kun je namelijk al last krijgen van een reactie. Het is daarom aan te raden om zo weinig mogelijk tot geen parfumproducten in huis te hebben. Wanneer je zeer allergisch bent voor parfum, houdt hier dan ook rekening mee wanneer je een bezoek brengt aan bijvoorbeeld een feestje. Vermijdt op feestjes bijvoorbeeld de drie welkomstzoenen met anderen.

Uitproberen

De mate waarin iemand allergisch is voor parfum is erg uiteenlopend. De mate waarin er allergische reacties ontstaan verschilt daardoor ook per persoon. Het kan daardoor ook zo zijn dat je een bepaald soort cosmeticaproduct dat parfum bevat wel kan verdragen en een ander product niet. Dit heeft te maken met de intensiteit van de parfum in het product. Wanneer je een lichte vorm van allergie hebt, kan het zijn dat je een product met een lichte intensiteit gewoon kunt gebruiken, zonder hier allergische reacties van te krijgen. Probeer daarom verschillende producten uit. Je kunt het beste een product testen door 14 dagen lang het product tweemaal per dag aan te brengen in de elleboogsplooi. Mocht je na deze 14 dagen nog geen allergische reactie hebben gekregen kun je er redelijk zeker van zijn dat je dit product gewoon kunt gebruiken.

Behandeling arts

Mocht je erg veel last blijven houden van allergische reacties, breng dan een bezoek aan de huisarts. Hij of zij zal je dan waarschijnlijk een crème kunnen voorschrijven die de uitslag op de huid kan verminderen. In sommige gevallen kan de allergische reactie ook worden behandeld door middel van bestraling of een stootkuur, een korte prednison kuur met een hoge dosering.