Psoriasis

Eerder schreven we al een artikel over psoriasis waarin we uitleg gaven over wat psoriasis is, hoe het eruit ziet en hoe het behandeld wordt. Vandaag vertellen we graag meer over de verschillende soorten psoriasis.

Verschillende soorten psoriasis

De verschillende soorten worden vaak op twee manieren ingedeeld, namelijk op welke plek van het lichaam ze voorkomen (topografisch) of hoe ze eruit zien (morfologisch). In principe is de behandeling van al deze soorten hetzelfde en wordt deze bepaald door een arts, die de mogelijkheden baseert op de ernst en de wensen van de patiënt. In dit artikel komen een aantal van de bekende topografische psoriasissoorten aan bod, de morfologische soorten zullen in een ander artikel aan bod komen. Bij deze topografische soorten zien de plekken er vaak hetzelfde uit, namelijk rood en bedekt met witte schilfers. De plekken kunnen zich alleen wel op andere plaatsen op het lichaam bevinden.

Psoriasis artopathica

Psoriasis artopathica is een specifieke gewrichtsontsteking die voorkomt bij psoriasispatiënten. Dit wordt vaak ook gezien als een seronegatieve artritis, oftewel gewrichtsontsteking. Met seronegatief bedoelt men dat deze ontsteking niet veroorzaakt wordt door een bacterie of virus. De ontsteking wordt namelijk veroorzaakt door het ziekteproces dat bij psoriasis hoort. Ongeveer 20 procent van alle psoriasispatiënten krijgt hier mee te maken. Vaak zijn deze patiënten al bekend met psoriasis, maar het kan ook voorkomen dat men eerst psoriasis artopathica ontwikkeld waarna er andere vormen tot uiting komen. Het komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, voeten, knieën, polsen en enkels. Het uit zich in pijn en zwelling van de gewrichten, moeheid en stijfheid.

Psoriasis capitis

Psoriasis capitis is psoriasis die voorkomt op het behaarde deel van het hoofd. De psoriasisplekken bevinden zich dan op de hoofdhuid tussen de haren.

Psoriasis inversa

Psoriasis inversa komt voor in verschillende lichaamsplooien. Zo komen de psoriasisplekken vaak voor in de bilspleet, navel, liezen en gehoorgang. De plekken die bij psoriasis inversa ontstaan, wijken qua uiterlijk af van de plekken zoals deze er bij de andere soorten uitzien. Bij psoriasis inversa zijn de plekken namelijk vaak vochtig.

Psoriasis palmoplantaris

Psoriasis palmoplantaris is een soort waarbij er psoriasisplekken op de handpalmen en voetzolen voorkomen. Deze kunnen als bijzonder vervelend en pijnlijk ervaren worden aangezien zowel de handpalmen als voetzolen veel belast worden.

Psoriasis unguium

Psoriasis unguium is psoriasis van de nagels. Hierbij ontstaat er een geelbruinverkleuring met verdikkingen van de nagel. Vijftig tot tachtig procent van alle psoriasispatiënten heeft een psoriasisnagel. Er zijn echter ook mensen die alleen deze soort hebben zonder verdere psoriasisplekken op het lichaam. Bij deze vorm van psoriasis komt tevens psoriasis artopathica vaker voor.

Er zijn nog meer topografische psoriasissoorten. De bovengenoemde soorten zijn echter vaker voorkomend en daardoor meer bekend. Je kunt meerdere soorten tegelijk hebben. Zo hebben veel mensen psoriasis unguium naast andere psoriasis soort(en).