Schuimmakers

Jeukend en krabbend de douche uit? Huidige huidverzorgingsproducten zoals bad- en douchegels en shampoos bevatten vaak schuimmakers. Schuimmakers zijn oppervlakte-actieve stoffen die gemakkelijk vuil oplossen en zijn daarom populair in deze producten. Voorbeelden van schuimmakers zijn cocamidopropyl betaïne (CAPB), amidoamine (AA), dimethylaminopropylaimine (DMAPA), oleamidopropyl dimethylamine (OPD), cocamide diethanolamide (CDEA).

De laatste tijd zijn er een aantal artikelen verschenen die een toename laten zien van het aantal personen die gesensibiliseerd zijn voor deze stoffen. Hierdoor hebben deze mensen meer kans op het ontwikkelen van zowel irritatieve- als contactallergische huidreacties. Deze huidreacties variëren van lichte roodheid of jeuk tot een uitgebreid beeld van rode jeukende bultjes, blaasjes, vlekken en krabeffecten. De meest getroffen plaatsen zijn het gezicht, de hals, de armen en de handen.

De studie van Fowler et (uit december 2015) onderzocht het voorkomen van deze reacties bij 10877 personen door middel van plaktesten. Deze personen ondergingen de plaktest in de jaren 2009 en 2014. De drie schuimmakers die de meeste huidreacties veroorzaakten waren OPD (2,3%), DMAPA (1.7%) en CAPB (1.4%). Naar aanleiding van deze resultaten waarschuwden de auteurs over de potentiële huidgevaren van deze schuimmakers.

Patiënten met atopisch eczeem lopen een extra verhoogde kans op het ontwikkelen van huidreacties na contact met één of meerdere van deze schuimmakers. Dit is aangetoond door een Amerikaanse studie geleid door collega Shaughnessy.

Onder een groep van 1674 patiënten met atopisch eczeem vond hij dat deze groep mensen een verhoogde risico lopen op verergering van de eczeemklachten door gebruik van huidverzorgingsproducten die CAPB bevatten. Voor andere schuimmakers zoals AA en CDEA was deze relatie niet aanwezig.

Advies van Huidarts.com

Wanneer u na gebruik van een schuimend product zoals een shampoo of douchegell veel jeuk of eczeemreacties krijgt, is verder onderzoek van belang. U kunt via uw huisarts een afspraak krijgen bij een dermatoloog. Deze laatste zal bij u een plaktest uitvoeren waarbij verschillende stoffen die in huidverzorgingsproducten zitten worden onderzocht op hun vermogen om bij u huidreacties te geven. Lees hier meer over hoe een plaktest in zijn werk gaat.

Welke producten zijn veilig voor mijn huid?
In Nederland zijn er een aantal merken bekend die vrij zijn van bovengenoemde schuimmakers zoals cocamidopropyl betaïne (CAPB). Een voorbeeld is het merk Dermolin. De producten van Dermolin zijn verkrijgbaar bij diverse adviesdrogisten zoals Etos, DA, Dio, apotheken en de Tuinen.

Bronnen:
Cutaneous Delayed-Type Hypersensitivity to Surfactants
Fowler JF Jr1, Shaughnessy CN, Belsito DV, DeKoven JG, Deleo VA, Fransway AF, Maibach HI, Marks JG, Mathias CG, Pratt M, Sasseville D, Taylor JS,Warshaw EM, Zirwas MJ, Zug KA, Lorenz D.
Dermatitis. 2015 Nov-Dec;26(6):268-70

Cutaneous delayed-type hypersensitivity in patients with atopic dermatitis: reactivity to surfactants.
Shaughnessy CN1, Malajian D2, Belsito DV3.
J Am Acad Dermatol. 2014 Apr;70(4):704-8

Bron: Huidarts.com