Siliconen in cosmetica

Op bijna elke verpakking van verzorgingsproducten worden siliconen als ingrediënt vermeld. Ook wordt er veel gepraat over siliconen in verzorgingsproducten. De één zegt dat siliconen niet goed zijn in producten, de ander zegt dat siliconen geen probleem zijn. Maar hoe zit dit nu precies? In dit artikel geven we meer inzicht over wat siliconen precies zijn en hoe siliconen in verzorgingsproducten invloed hebben op huid en haar.

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn synthetische (kunstmatige) stoffen die gevormd worden door zuurstofatomen en siliciumtomen. Silicium is een stof die je in zand en graniet kan terugvinden. Siliconen zijn geur- en kleurloos en erg bestendig tegen invloed van zuurstof, temperatuur, licht en bacteriën. Vanwege deze eigenschappen worden siliconen vaak gebruikt in verzorgingsproducten. Siliconen zijn op verpakkingen te herkennen aan ingrediënten die eindigen met –cone of –xane.

Siliconen in crèmes vormen een beschermend laagje op de huid waardoor allergenen en irriterende stoffen de huid lastiger binnen kunnen dringen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat vocht minder goed de huid kan verlaten waardoor siliconen een bijdrage leveren aan een gehydrateerde huid. In haarproducten vormen siliconen een filmend laagje om het haar, zodat het haar zachter aan voelt.

In principe zijn er drie categorieën siliconen.

  1. Wateroplosbare siliconen: Deze siliconen kunnen verwijderd worden door water.
  2. Niet-wateroplosbare siliconen: Deze siliconen kunnen alleen verwijderd worden door oliën of speciale reinigers.
  3. Verdampende siliconen: Deze siliconen vervliegen snel na het aanbrengen van een product die vluchtige siliconen bevatten.
Siliconen in cosmetica

De meest voorkomende siliconen in verzorgingsproducten zijn cyclomethicone en dimethicone.

Cyclomethicone

Cyclomethicone heeft zijn naam te danken dankt zijn naam aan de ronde vorm van het molecuul. Cyclomethicone ziet er uit als een waterige vloeistof. Cyclomethicone wordt toegevoegd om producten makkelijker smeerbaar te maken. Veel producten die op de verpakking claimen geen olie te bevatten zijn toegevoegd met cyclomethicone. In haarproducten wordt cyclomethicone gebruikt om de geur- en werkstoffen gelijkmatig te verdelen over het haar zonder een plakkerige laag achter te laten. Zo blijft het haar luchtig en zacht

Dimethicone

Dimethicone is een olie-oplosbare silicone wat in tegenstelling tot cyclomethicone niet zomaar vervliegt. Dimethicone zorgt voor een filmende laag om het haar of op de huid en is terug te vinden in bijvoorbeeld conditioner. Zo beschermt het je haar en huid en het zorgt deze stof er voor dat de werkstoffen van een huid- of haarproduct langer in je haar blijven zitten. Daarom is dimethicone ook een van de meest moeilijke siliconen om te verwijderen.

Waarom zitten er geen siliconen in Dermolin producten?

Vaak zijn siliconen in verzorgingsproducten geen probleem. Siliconen zorgen ervoor dat vele crèmes beter smeerbaar worden en het zogenaamde ‘huidgevoel’ verbeteren. Ze helpen het vocht in de huid vast te houden door een extra laagje op de huid te vormen, zonder opgenomen te worden. Echter is er een kleine groep mensen toch gevoelig voor siliconen. Deze mensen kunnen hiervoor een allergie ontwikkelen. Omdat Dermolin haar producten graag zo ontwikkelt dat iedereen het kan gebruiken zitten er geen siliconen in onze producten.