Verband stress en psoriasis

Acne die opzet, veranderingen in je hormoonhuishouding, het zijn allemaal effecten van stress. Stress is nou eenmaal niet goed voor je. Benieuwd naar het effect van stress op psoriasis? Lees dan snel verder.

Psoriasis, wat was het ook alweer?

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij men rode plekken op het lichaam heeft die bedekt zijn met witte schilfers. Hoe psoriasis precies wordt veroorzaakt is niet duidelijk. Waarschijnlijk ontstaat het door een (vaak erfelijke) fout in het immuunsysteem waardoor er te snel nieuwe huidcellen worden aangemaakt. De aangemaakte huidcellen verplaatsen langzaam naar de buitenste laag van de opperhuid, waar ze vervolgens afschilferen. Doordat er te veel huidcellen zijn, die niet goed uitgroeien, worden er dikke schilfers gevormd met een rode huid eronder.

Welke factoren hebben invloed op psoriasis?

Psoriasis is niet besmettelijk, maar wel erfelijk. Wanneer iemand binnen je familie psoriasis heeft is de kans dus groter dat jij dit ook krijgt. Psoriasis is een aandoening die door de samenkomst van verschillende factoren kan ontstaan. Naast de genetische invloed spelen verschillende immunologische- en omgevingsfactoren een rol bij de openbaring van psoriasis of de verergering ervan. In principe is het dus genetisch bepaald of iemand psoriasis heeft of niet, maar kunnen de immunologische- (eigen afweersysteem) en omgevingsfactoren de huidreactie wel verergeren.

Invloed van stress op psoriasis

Er zijn veel verschillende omgevingsfactoren die een invloed hebben op psoriasis. Een omgevingsfactor die door velen in verband wordt gebracht met psoriasis is stress. Stress kan een effect hebben op het immuunsysteem. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit kan resulteren in een eventuele opvlamming van psoriasis. Stress alleen is, zoals hierboven omschreven, niet voldoende om psoriasis te laten ontstaan. Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 40% van de mensen die psoriasis heeft, stress een invloed kan hebben op hun psoriasis. Zo kan een hoge psychische spanning de huidaandoening verergeren of zelfs opwekken.

Vicieuze cirkel

Wanneer het gaat om het verband tussen stress en psoriasis wordt er ook veel gesproken over ‘de’ vicieuze cirkel. Veel mensen met psoriasis ervaren de huidaandoening namelijk als erg stressvol. Psoriasis kan op verschillende manieren stress veroorzaken. Zo zijn er mensen die het erg vervelend vinden om de huidaandoening in het openbaar te laten zien. Vooral in de zomer kan dit stress veroorzaken wanneer de temperatuur toeneemt. Men draagt dan namelijk over het algemeen minder kleding waardoor de huidaandoening beter zichtbaar is. Psoriasis uit zich vaak in een jeukende en schilferige huid wat pijn kan veroorzaken. Ook pijn kan stress veroorzaken.

Stress tegen gaan

Gelukkig bestaan er veel methoden om stress tegen te gaan of te verminderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende beweegt. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen de stress verminderd. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de voeding. Gezond eten kan stress verminderen doordat er bestandsdelen aanwezig zijn in bepaalde voeding die stress tegen gaan. Tot slot is het goed om ervoor te zorgen dat je voldoende slaapt. Het verschilt per persoon hoeveel uur slaap je minimaal nodig hebt. Wanneer je voldoende slaapt, ben je beter in staat om met stress om te gaan. Wanneer je je stress onder controle hebt, kan deze factor voor jou in ieder geval niet zorgen voor een verergering van de psoriasis.