Hoe vervelend is het als je huid geïrriteerd reageert op één van je huidverzorgingsproducten? Je krijgt een droge, trekkerige huid of rode vlekken, jeuk of zelfs schilfers op bepaalde plekken op je lichaam of gezicht. Het zou zelfs kunnen dat je een allergische reactie, oftewel een contactallergie, hebt voor een ingrediënt van het product. Dat is niet zo raar en het komt helaas vaker voor. Sterker nog, veel producten voor je huid bevatten één of zelfs meerdere allergenen.
Wat is een allergeen?
Een allergeen is een bestanddeel van een natuurlijke of kunstmatige stof die allergische reacties kan veroorzaken. Klachten die hierdoor ontstaan zijn bijvoorbeeld een loopneus, tranende ogen, jeuk of benauwdheid. Allergische reacties zijn vaak gerelateerd aan aandoeningen als eczeem (huidreacties) en astma (reacties van de luchtwegen).
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Allergeen
Is natuurlijk beter dan chemisch/kunstmatig?
Het eerste misverstand is dat een allergeen een chemische of kunstmatige stof is. Niets is minder waar, er is ook een groot aantal natuurlijke stoffen die bewezen irriterend zijn. Denk aan lavendel, eucalyptus, bergamot of Tea tree oil. De term “natuurlijk” op een verpakking zegt dus niets over de veiligheid van dat product voor je huid.
Of je nu een allergie hebt voor bepaalde ingrediënten of er (nog) niet op reageert, het is voor iedereen belangrijk om producten met zogenaamde allergenen te mijden. Deze allergenen kunnen na verloop van tijd namelijk een allergische reactie oproepen, of je kunt er zelfs een allergie voor ontwikkelen.
Wat zijn veelvoorkomende allergenen in huidproducten?
Een aantal veelvoorkomende allergenen, waarbij er via onderzoek is bewezen dat ze een (huid)irritatie kunnen oproepen zijn:
-
Geurstoffen
-
Alle soorten alcohol (behalve alcohol met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin)
-
Cocamidopropyl betaïne
-
Sodium Lauryl Sulfaat (SLS), niet verwarren met Sodium Laureth Sulfaat (SLES)
-
Kleurstoffen
-
Siliconen
-
Conserveermiddelen
Dokter Jetske Ultee, onderzoeksarts en blogger over huidverzorging in de breedste zin, heeft een lijst met bewezen irriterende stoffen op haar blog (https://www.dr-jetskeultee.nl/te-mijden-ingredienten/) staan:
Parfum – Alle soorten alcohol (tenzij helemaal onderaan de ingrediëntlijst/ behalve die met de toevoeging cetyl, stearyl, cetearyl en lanolin) – Balsam of Peru – Bergamot – Cinnamic acid – Mintachtige stoffen – Eucalyptus – Kamfer – Citrusachtige stoffen – Lavendel – Geranium – Methylisothiazolinone – Tea tree olie – Witch hazel – Ylang ylang – Oxybenzone – PABA – Propylene glycol – Sodium lauryl sulfaat – Methyl nicotinate – Synthetische kleurstoffen – Aceton
Dermolin is vrij van geurstoffen, wolalcohol, Cocamidopropyl betaïne, Sodium Lauryl Sulfaat (SLS), kleurstoffen en parabenen
Dermolin is 25 jaar geleden opgericht door vijf dermatologen, omdat ze hun patiënten graag huidvriendelijke producten wilden kunnen aanbevelen voor persoonlijke verzorging. Het is al lastig genoeg om te leven met een contactallergie, laat staan om daar geschikte producten bij te kunnen vinden die niet irriteren en iets goeds doen voor je huid.
Met dat idee zijn alle Dermolin producten vrij van geurstoffen, wolalcohol, Cocamidopropyl betaïne, Sodium Lauryl Sulfaat (SLS), kleurstoffen en parabenen. Naast dat de producten geschikt zijn voor mensen met een contactallergie, is het altijd verstandig om irriterende stoffen te vermijden.
Meer interessante artikelen
De dochter van Esther (41) had last van baby eczeem
jan
Faya (29) heeft een donkere huid die extreem droog is in de winter
dec
Emma (25) had hormonale acne en zat ineens onder de puistjes
dec
Denise (42) heeft een gevoelige huid en kreeg maskne: uitslag van een mondkapje
dec