Atopisch eczeem

Atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, is een chronische ontsteking van de huid. Atopisch eczeem kenmerkt zich doordat het vaak al vroeg ontstaan. Zo komt het vooral voor bij baby’s en jonge kinderen. Vaak groeien kinderen er voor of tijdens de pubertijd overheen. Helaas zijn er ook kinderen die er niet overheen groeien. Deze kunnen er op latere leeftijd weer last van krijgen of er chronisch last van blijven houden.

Mensen met atopische eczeem hebben een grotere aanleg om allergieën, zoals een huisstofmijt- of pollenallergie, te ontwikkelen. Ook hooikoorts en astma worden vaker aan atopisch eczeem gelinkt. Wanneer iemand snel een allergische reactie ontwikkelt voor een prikkel wordt dit atopisch genoemd, vandaar ook de naam atopisch eczeem.

Wat zijn de symptomen van atopisch eczeem?

Atopisch eczeem kenmerkt zich door jeuk, roodheid, bultjes en blaasjes op de huid. Bovendien is de huid vaak droog en gezwollen en kan de huid schilferig zijn. Bij baby’s komt de eczeem vooral voor op het gezicht en de romp terwijl het bij oudere kinderen vooral op de handen en voeten en in de huidplooien bij de ellebogen en knieën voorkomt. Atopisch eczeem kan door de huisarts worden vastgesteld op basis van de zichtbare symptomen en/of door een huidtest. Wanneer je de bovenstaande symptomen herkent kun je het beste de huisarts raadplegen.

Oorzaken van atopisch eczeem?

De exacte oorzaak van atopisch eczeem is onbekend vaak wordt er gedacht dat dit een combinatie is van erfelijkheid en externe factoren zoals prikkels. Atopisch eczeem is erfelijk overdraagbaar, vandaar dat het ook al op jonge leeftijd tot uiting kan komen. Er zijn verschillende genen verantwoordelijk voor het ontstaan van atopisch eczeem. Deze genen zorgen voor een afwijkingen in de huidbarrière of voor een verstoring van het afweersysteem waardoor deze overgevoelig reageert. Daarnaast reageert de huid snel op zowel allergene als niet-allergene prikkels. Onder allergene prikkels vallen o.a. pollen, huisstofmijt, huisdieren en veel voedselallergenen zoals koemelk en pinda’s. De niet-allergene prikkels zijn irriterende stoffen zoals, zeep en afwasmiddelen maar kunnen ook prikkels zijn zoals, weersomstandigheden, stress of bepaalde bacteriën.

Behandeling van atopisch eczeem?

Aangezien atopisch eczeem grotendeels erfelijk bepaald is, is het niet te genezen. De behandeling is erop gericht om de jeuk en overige symptomen te verminderen. Bij eczeem kunnen verschillende zalven en crèmes voorgeschreven worden bijvoorbeeld hormoon- of afweeronderdrukkende crèmes. Hormooncrèmes remmen het onstekingsproces waardoor de symptomen zullen verminderen. Afweeronderdrukkende crèmes onderdrukken zoals de naam al suggereert het afweersysteem waardoor het minder heftig reageert. Daarnaast bestaan er ook middelen die je inwendig kunt gebruiken, dit gebeurd onder toezicht van een arts.
Aangezien de huid bij eczeem droog aanvoelt, helpt het ook om de huid met beschermende crèmes te voeden en hydrateren. Daarnaast helpt het ook om de prikkels, die atopisch eczeem kunnen veroorzaken, zo veel mogelijk te vermijden. In hoeverre dit mogelijk is in het dagelijks leven. Met de juiste behandeling kun je de symptomen van atopisch eczeem vaak goed onderdrukken of verminderen.