Eczeem

Contacteczeem is een huidaandoening. Eczeem is een ander woord voor dermatitis, oftewel een ontsteking van de leder- en opperhuid. De opper- en lederhuid zijn de buitenste twee lagen van de huid. Bij contacteczeem is er sprake van een reactie van het lichaam nadat het in contact is geweest met een bepaalde stof. Dit kan zowel een allergische als een irritatiereactie zijn.

Contacteczeem door irritatiereactie

Contacteczeem kan op twee verschillende manier ontstaan. Zo kan het ontstaan door een allergie of door een irritatie. We spreken van een irritatie wanneer de huid geïrriteerd raakt wanneer deze in aanraking komt met een bepaalde stof. Deze reactie kan bij iedereen voorkomen. Het ligt echter aan de concentratie van de stof, en aan hoe goed je huidbarrière werkt, of deze irritatie ontstaat. Wanneer de huidbarrière niet goed werkt kan het zijn dat de huid sneller geïrriteerd wordt door bepaalde stoffen. Zodra de huidbarrière weer hersteld is, zal het contact met de stof geen huidreactie veroorzaken. Een bekend voorbeeld hiervan is luiereczeem.

Contacteczeem door allergische reactie

We spreken van een allergische reactie wanneer de reactie wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem een abnormale reactie geeft op een stof die geen gevaar vormt. Deze reactie zal niet bij iedereen voorkomen aangezien het immuunsysteem hier normaal gesproken niet op reageert. Contacteczeem die ontstaan is door een allergie, zal niet verdwijnen als het lichaam in contact blijft met de stof. Een allergische reactie kan bijvoorbeeld ontstaan voor medicijnen, voedsel, planten, verzorgingsproducten, etc.

Wanneer er een allergische reactie op een bepaalde stof ontstaat, is het lichaam altijd al eens eerder in aanraking geweest met deze stof. Een lichaam moet namelijk eerst in aanraking zijn geweest met een stof voordat er een allergie ontwikkeld kan worden. Als het lichaam voor de eerste keer in aanraking komt met een bepaalde stof kan het via het immuunsysteem een reactie voorbereiden voor de volgende aanraking met de stof. Wanneer het lichaam de stof bij het volgende contact herkent, wordt deze reactie opgewekt.

Wat zijn de symptomen van contacteczeem?

Contacteczeem uit zich in een rode uitslag. Bovendien kun je last hebben van jeuk. Ook kunnen er op de huid schilfers, bultjes, blaasjes en korstjes ontstaan. Merk je dat je last hebt van deze symptomen, en dat ze niet verdwijnen naarmate de tijd verstrijkt, dan is het verstandig om je huisarts raad te plegen.

Behandeling van contacteczeem

De behandeling van de huidaandoening is afhankelijk van de oorzaak van het eczeem. Wanneer contacteczeem door een allergie wordt veroorzaakt, zal het lichaam altijd op deze stof reageren. Alleen wanneer de stof compleet vermeden wordt kan het contacteczeem verdwijnen. Een huisarts kan aan de hand van het verhaal en een huidonderzoek de oorzaak van het eczeem proberen vast te stellen. Zoals hierboven beschreven werkt bij een allergische reactie alleen het vermijden van de stof. Bij zowel een reactie door een irritatie als allergie, zal de arts de symptomen proberen te verhelpen. Indien nodig worden er wel eens onstekingsremmers voorgeschreven. Ook bij een reactie door een irritatie is het belangrijk om de stof, die de reactie veroorzaakt, zoveel mogelijk te vermijden tot de huidbarrière weer hersteld is. Wanneer de symptomen na bezoek aan de huisarts blijven aanhouden, kun je het beste de naar de dermatoloog gaan, aangezien het ook om een allergische reactie kan gaan. De dermatoloog kan dit verder onderzoeken.