Creme

Weet jij waar de houdbaarheidsdatum van jouw crème of shampoo op de verpakking staat? En houd je rekening met deze datum? Een verzorgingsproduct is namelijk, net als voeding, na een bepaalde tijd niet meer bruikbaar. De houdbaarheid van een verzorgingsproduct is afhankelijk van verschillende factoren. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder.

Hoe lang is mijn product houdbaar?

Net als op de verpakking van voedingsmiddelen, is er ook op de verpakking van verzorgingsproducten een houdbaarheidsdatum opgenomen. Binnen de cosmeticabranche zijn leveranciers verplicht om een houdbaarheidsdatum op de verpakking op te nemen wanneer het product minder lang houdbaar is dan 30 maanden. Wanneer je in de winkel een verzorgingsproduct ziet zonder houdbaarheidsdatum is dit dus waarschijnlijk een product dat langer houdbaar is dan 30 maanden. Dit kun je voor de zekerheid altijd navragen bij het winkelpersoneel. Bij verzorgingsproducten is er tevens een kleine tekening van een potje met open deksel, op de verpakking afgebeeld. Op dit potje staat een getal gevolgd door de letter ‘M’. Dit staat voor het aantal maanden dat het product bruikbaar is na de opening van de verpakking/deksel. Dit symbool is afgebeeld op elk verzorgingsproduct.

En de producten van Dermolin?

Alle producten van Dermolin zijn direct na de productie 36 maanden houdbaar. Ook is het symbool van het potje met de open deksel op alle verpakkingen terug te zien. De producten van Dermolin zijn 12 maanden houdbaar na openen.

Hoe wordt zo’n houdbaarheidsdatum vastgesteld?

Het vaststellen van een houdbaarheidsdatum gaat aan de hand van verschillende regels. Cosmeticaproducenten zijn verplicht om zich hieraan te houden. Het geteste en gevalideerde conserveringssysteem bepaald hoe lang een product houdbaar is. Soms ook in combinatie met de soort verpakking.

Microbiologische houdbaarheid

Het geteste en gevalideerde conserveringssysteem gaat om de microbiologische houdbaarheid. Dit wil zeggen dat de houdbaarheid wordt bepaald aan de hand van de mate waarin, het conserveringssysteem ervoor zorgt dat er geen groei van bacteriën, schimmels of gisten optreedt, bij normaal gebruik en de juiste bewaarcondities. Na de productie zijn er in principe geen schimmels, bacteriën en gisten aanwezig in het product. Deze kunnen na verloop van tijd ontstaan door lichaamsdelen waarmee het product in aanraking komt, of lichaamsstoffen die in het product terecht komen. Om dit tegen te gaan is er een conserveringssysteem toegevoegd aan het product. Dit systeem heeft geen oneindige werking. Na een bepaalde tijd werkt dit systeem niet meer. De microbiologische houdbaarheid bepaald dus voornamelijk de houdbaarheid vanaf het moment dat het product is geopend.

Creme

Stabiliteit van het product

Naast deze houdbaarheid moet er ook rekening worden gehouden met een andere vorm van houdbaarheid. Deze houdbaarheid gaat om de stabiliteit van het product. Na verloop van tijd zal de formulering van het product niet meer stabiel zijn. Wanneer dit gebeurd bevat het product niet langer meer de kenmerken die gewenst zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verkleuren of het uitdrogen van een crème. De stabiliteit van het product wordt beïnvloed door de tijd, bewaarcondities en de invloeden na de opening van het product. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonlicht en zuurstof.

Onder welke omstandigheden moet het product bewaard worden?

Hierboven is enkele keren genoemd dat de bewaarconditie invloed heeft op de houdbaarheid van het product. Je kunt dus de houdbaarheid van het product ook zelf positief beïnvloeden door het product op de juiste manier te bewaren en te gebruiken. Wat is de juiste manier? Verzorgingsproducten kun je het beste bewaren onder een normale luchtvochtigheid en op kamertemperatuur. Het is niet goed om het product in de zon te leggen. Daarnaast is het belangrijk om altijd met schone handen gebruik te maken van het product. Vooral wanneer het gaat om bijvoorbeeld een crème in een potje. Doordat je met je vingers in het potje komt is de kans groot dat er bacteriën in de crème terechtkomen. Wanneer je gebruik maakt van een crème afkomstig uit een tube is de kans kleiner dat er bacteriën terechtkomen in de crème.