Allergische huidreactie

Wanneer je een huidreactie, zoals roodheid, hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je een gevoelige huid hebt die snel op bepaalde prikkels zoals weersveranderingen reageert. Maar het kan ook een allergische reactie zijn. Een allergische reactie is een sterke en ongewone reactie van het lichaam op een bepaald ingrediënt in bijvoorbeeld medicatie, voeding of cosmetica. Deze reactie is ongewoon omdat deze niet plaats hoort te vinden. Een allergische reactie kan verschillende symptomen met zich mee brengen, zoals roodheid, jeuk, niezen, zwellingen etc.

Wanneer er een allergische reactie plaatsvindt die op de huid zichtbaar is doordat deze bijvoorbeeld rood wordt of gaat jeuken, spreken we van een allergische huidreactie. Er zijn 2 categorieën waarin deze reacties ingedeeld kunnen worden, Type I en Type IV.

Type I – Directe reactie

Bij Type I treedt de reactie op binnen enkele minuten tot uren. Je kunt dan op je huid last krijgen van zwellingen, roodheid en jeuk. Een voorbeeld van een Type I allergie is een pinda-allergie.

Type IV – Verlate reactie

Bij Type IV treedt de reactie op na 1 tot 3 dagen. Je kunt bij deze reactie last krijgen van roodheid, pijn, irritatie en jeuk. Een voorbeeld van een Type IV allergie is een parfumallergie.

Als je last hebt van een huidirritatie is het belangrijk om te ontdekken of deze door een gevoelige huid of allergie veroorzaakt wordt. Je kunt dit achterhalen door een allergietest te doen bij een dermatoloog of huisarts. Om een Type I allergie te detecteren wordt er vaak een huidtest gedaan terwijl een Type IV allergie achterhaald wordt met een plaktest (zie afbeelding). Zodra je weet waar je allergisch voor bent kun je dit ingrediënt in voeding en producten vermijden waardoor je geen last meer zult hebben van reacties. Het kan echter moeilijk zijn om producten te vinden zonder het desbetreffende ingrediënt waar je een allergie voor hebt. Zo zit in bijna elk reinigingsproduct voor de huid de schuimmaker cocamidopropyl betaïne, wat zeer vervelend is voor mensen met een cocamidopropyl betaïne allergie. Om deze mensen ook te kunnen helpen zijn alle Dermolin producten sinds kort cocamidopropyl betaïne vrij.