Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor een ontsteking van de opper- en lederhuid. De bekendste soorten eczeem zijn atopisch eczeem, allergisch contacteczeem en seborroïsch eczeem. Er zijn echter nog meer soorten eczeem waaronder nummulair eczeem. In dit artikel lees je hier meer over.

Wat zijn de symptomen van nummulair eczeem?

Nummulair eczeem is een vorm van eczeem waarbij er ronde of ovale jeukende eczeemplekken op het lichaam verschijnen. Deze plekken zijn rood eventueel met blaasjes, pukkeltjes, korstjes of schilfers en hebben ongeveer de grootte van een munt, wat de naam verklaart. Nummus is namelijk het Latijnse woord voor munt. Daarnaast gaat het vaak gepaard met een droge huid.

Deze vorm van eczeem kan op elke leeftijd voorkomen hoewel het vaker voorkomt bij mensen van 60 jaar en ouder. Nummulair eczeem is een langdurige huidaandoening. De plekken kunnen wel weggaan, maar ze zullen vaak weer terugkomen.

Oorzaken en behandeling van nummulair eczeem?

De oorzaak van nummulair eczeem is helaas onbekend, hetgeen de behandeling moeilijker maakt. Er is geen directe oplossing, maar de arts kan nummulair eczeem wel behandelen met anti-jeukmiddelen, ontstekingsremmers en in sommige gevallen anti-histaminica. Deze behandeling kan ervoor zorgen dat de symptomen tijdelijk verminderen en minder ongemakkelijk aanvoelen, echter zal deze behandeling het eczeem niet genezen. In sommige gevallen zal de arts een antibioticakuur voorschrijven wanneer de plekken geïnfecteerd zijn door een bacterie. Ook kan teerzalf en lichttherapie bij sommige mensen verlichting bieden.