Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een chronische huidaandoening die zich uit in jeukende huiduitslag. Seborroïsch eczeem kan zich bij iedereen voordoen. Wanneer familieleden hier last van hebben, is de kans groter dat jij zelf in de toekomst ook last krijgt van seborroïsch eczeem. Het is namelijk in veel gevallen erfelijk.

Wat zijn de symptomen van seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem komt vooral voor op het hoofd, de oren en het gezicht. De huid kan op deze plekken rood worden en er kunnen gele, vettige schilfers ontstaan. Deze schilfers blijven vaak zitten tussen je haar, bijvoorbeeld tussen de wenkbrauwen, het hoofdhaar of het haar in de oren. Verder kan het eczeem ook voorkomen op de borst, rug en in lichaamsplooien. Seborroïsch eczeem kan ook voorkomen bij zuigelingen. In dit geval wordt de aandoening ook wel ‘berg’ genoemd. Deze vorm van seborroïsch eczeem verdwijnt vaak binnen een aantal weken vanzelf. Roos is ook een vorm van seborroïsch eczeem. Wanneer je veel last hebt van jeuk op de behaarde hoofdhuid kun je last hebben van roos. Dit is de meest lichte vorm van seborroïsch eczeem.

Oorzaken van seborroïsch eczeem?

In de huid zitten talgklieren. Deze talgklieren produceren talg, ook wel huidsmeer genoemd. Dit huidsmeer beschermt de huid en zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Wanneer je last hebt van seborroïsch eczeem komt dit waarschijnlijk doordat de samenstelling van je huidsmeer is veranderd. Hierdoor krijgen gistcellen de kans om zichzelf sneller te vermenigvuldigen. Iedereen beschikt over gistcellen, deze zijn onderdeel van de huid. Wanneer er te veel gistcellen in de huid aanwezig zijn veroorzaakt dit vaak een irritatie aan de huid, zoals dus seborroïsch eczeem.
Seborroïsch eczeem kan erger worden door stress, kou en droogte, gebruik van veel zeep en het dragen van mutsen of petten. Mocht er in de familie seborroïsch eczeem voorkomen, houdt dan rekening met deze verschillende factoren.

Behandeling van seborroïsch eczeem?

In principe kan seborroïsch eczeem geen kwaad; het is niet schadelijk en overigens ook niet besmettelijk. Wel kan het erg jeuken en daardoor als vervelend ervaren worden. Wanneer je hier last van hebt, zijn er verschillende dingen waarmee je rekening kunt houden om (irritatie van) het eczeem te voorkomen of zo veel mogelijk te minimaliseren. Kies er bij seborroïsch eczeem bijvoorbeeld voor om zo weinig mogelijk zeep te gebruiken. Zeep kan de huidirritatie namelijk verergeren. Daarnaast kun je na het wassen de huid het beste voorzichtig droog deppen.

Mocht je na het wassen van het hoofdhaar met shampoo meer last hebben dan normaal, dan is het verstandig om eens een andere shampoo of een shampoo met zo weinig mogelijk irriterende stoffen uit te proberen. Het is namelijk mogelijk dat de irritatie door een bepaalde shampoo verergert. Om de kans op irritatie te verkleinen bestaan er shampoos zonder bijvoorbeeld siliconen, parabenen en cocamidopropyl betaïne. Wanneer de irritatie aanhoudt is het goed om een bezoek te brengen aan de huisarts. Voor eczeem op het behaarde hoofd kan de arts een speciale shampoo voorschrijven die schimmels en gisten bestrijdt. Voor eczeem op andere plekken van het lichaam bestaat er een speciale crème met dezelfde werking. Vaak is er na een week al verschil zichtbaar en is het eczeem binnen vier weken verdwenen. Echter is de kans groot dat het seborroïsch eczeem opnieuw terugkeert. Wanneer je in het dagelijks leven rekening houdt met de verschillende bovenstaande tips en daarnaast gebruik maakt van de crème/shampoo zullen de symptomen in ieder geval zo ver mogelijk onderdrukt kunnen worden.