Shea butter huidverzorging

Wanneer je een gevoelige huid of allergie hebt, bekijk je misschien wel eens de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten om te checken of een bepaald ingrediënt er wel of juist niet inzit. Vaak kom je op deze lijst veel onbekende ingrediënten tegen. Omdat wij graag meer uitleg willen geven over de ingrediënten in onze producten, lichten wij regelmatig een ingrediënt uit. In deze blog is dat shea butter, een ingrediënt dat wij in een aantal van onze producten gebruiken.

Wat is shea butter?

Shea butter, op de ingrediëntenlijst ook vaak te vinden als butyrospermum parkii butter, wordt gewonnen uit de noten van de shea-boom en heeft een vettige structuur. Deze shea-boom staat ook bekend als de vitellaria paradoxa en is vooral te vinden in Afrika. Verschillende essentiële vetzuren, zoals stearinezuur, linozuur en oliezuur vormen de vetten in shea butter.

Waarom wordt shea butter in huidverzorgingsproducten gebruikt?

Shea butter wordt vaak gebruikt in voedende huidverzorgingsproducten, zoals crèmes en lotions. Zo is het ook opgenomen in verschillende producten van Dermolin. Shea butter staat namelijk bekend om de verzorgende werking en het versoepelt de huid. Daarnaast ondersteunt shea butter de huidbarrière doordat het de huidvetten aanvult. Hierdoor zorgt het ervoor dat de huid minder snel uitdroogt. Dit maakt het vooral een geschikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten die ontwikkeld zijn voor mensen met een droge huid. Een andere eigenschap van shea butter is dat het rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten helpen de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn kleine ongebonden atomen die snel contact willen maken met andere cellen in het lichaam. Deze vrije radicalen kunnen schadelijk voor het lichaam zijn. Ze kunnen cellen en DNA kapot maken waardoor bijvoorbeeld het huidverouderingsproces versneld kan worden.