Make-up bij een gevoelige huid

We willen onze Dermolin gebruikers dichter bij elkaar brengen door elke week een tip van jullie uit te lichten. Op donderdag 12 januari hebben we gevraagd om make-up tips bij een gevoelige huid of huidaandoening met elkaar te delen. Vandaag willen we de make-up tip van Lieke uitlichten. Lieke geeft als tip om parfumvrije make-up te gebruiken.

Lieke’s make-up tip

Lieke heeft sinds vijf jaar last van urticaria. Bij urticaria heb je last van hevig jeukende bulten. Deze bulten worden ook wel galbulten of netelroos genoemd. Ze kreeg veel medicatie voorgeschreven om de urticaria onder controle te krijgen maar bleef last houden van jeuk. Om te onderzoeken wat de oorzaak van haar jeuk was deed Lieke een allergietest bij het VUmc. Hier kwam onder andere uit dat Lieke allergisch is voor parfummix en cocamidopropyl betaïne (een schuimmaker). Omdat Lieke niet langer producten met parfum kon verdragen moest ze op zoek naar nieuwe verzorgingsproducten en make-up, die geen allergische reactie zouden veroorzaken. Bij de parfumerie werd Lieke geholpen bij het uitzoeken van parfumvrije make-up. Naast dat Lieke rekening houdt bij haar make-up keuze, is het voor haar nu ook belangrijk om rekening te houden met irriterende ingrediënten in haar huidverzorging en shampoo. Daarom is ze na haar allergietest overgestapt op de Dermolin shampoo en douchegel, die ook parfum en cocamidoproyl betaïne vrij zijn. Nadat Lieke op parfumvrije make-up en verzorgingsproducten is overgestapt, hoeft ze veel minder medicijnen te gebruiken voor haar urticaria.

Make-up bij de gevoelige huid of huidaandoeningen

Het gebruiken van make-up is bij een gevoelige huid of een huidaandoening niet altijd even makkelijk omdat het een huidreactie kan veroorzaken of verergeren. Net zoals in andere verzorgingsproducten kunnen er in make-up stoffen zitten die je huid kunnen irriteren. Parfum is één van deze irriterende stoffen. Wanneer je huidbarrière intact is, kan je huid deze irriterende stoffen goed verdragen. Maar wanneer deze beschadigd is, wat bij de gevoelige huid het geval is, kunnen stoffen zoals parfum huidreacties veroorzaken. Parfumvrije make-up is daardoor een betere keuze wanneer je make-up wilt dragen als je een gevoelige huid of huidaandoening hebt. Zo weet je zeker dat de make-up minder irriterende stoffen bevat dan gemiddeld. Niet alle make-up merken hebben parfumvrije producten in hun assortiment. Laat je daarom altijd goed adviseren welke producten wel parfumvrij zijn.

Bedankt Lieke, voor het delen van je tip en je verhaal. Hebben jullie nog meer make-up tips bij een gevoelige huid? Laat het ons dan weten en vergeet niet om je tip over douchen met een gevoelige huid achter te laten bij de post van gisteren.