Wolvet is afkomstig van de wol van schapen en vind je vaak terug in producten in je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan zalven, crèmes en cosmeticamiddelen. In deze blog vertellen we alles over wolvet. Onder andere waarom het goed is voor de huid en op welke manier wolvet precies gewonnen wordt.

Wat is wolvet?

Zoals vermeld, is wolvet afkomstig van de wol van schapen. Wolvet is talg dat ervoor zorgt dat schapenwol waterafstotend is. Hierdoor blijft de wol in een goede conditie. Wolvet wordt nadat de schapen geschoren zijn van de wol gehaald. Wolvet bestaat uit verschillende groepen stoffen. Deze verschillende groepen stoffen variëren per schaap, jaar, gebied waar het schaap leeft en het soort voeding dat het schaap gehad heeft. De groepen stoffen bestaan uit een mix van wolalcoholen, cholesterolen, esters van cholesterolen, vrije vetzuren, water en wassen.

Wolvet

Hoe wordt wolvet toegepast?

Je kunt wolvet in verschillende producten om je heen vinden. Het is namelijk vaak een basis voor medische zalven en crèmes. Daarnaast zie je wolvet ook terug in cosmeticaproducten en andere verzorgingsproducten zoals verband. Naast verzorgende producten, is wolvet ook te vinden in industrieproducten, denk hierbij bijvoorbeeld smeermiddelen, schoensmeer en drukinkt. Ook wordt uit wolvet vaak vitamine D3, voor in voedingssupplementen, gewonnen. Het wordt toegevoegd aan verzorgingsproducten zoals crèmes omdat het een goede werking heeft op de huid. Zo houdt het de huid soepel en verzacht het deze.

Kan ik allergisch zijn voor wolvet?

Ja, je kunt allergisch zijn voor wolvet. Wel komt een contactallergie voor wolvet weinig voor. Onder de patiënten die worden getest op allergieën, komt het slechts voor bij 1%. Wanneer je last hebt van een huidreactie of allergie bij het gebruik van huidproducten die wolvet bevatten wordt geadviseerd om een bezoek te brengen aan de huisarts. De huisarts kan aan de hand van een test nagaan door welke stof de reactie is ontstaan.

Hoe herken ik wolvet?

Benieuwd of wolvet ook is opgenomen in jouw dagcrème? Kijk dan goed naar de ingrediëntenlijst van jouw crème. Wolvet kan onder verschillende namen zijn opgenomen in deze lijst. Dit heeft te maken met het soort wolvet dat is gebruikt in het product. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er maar een klein onderdeel is opgenomen in een crème. De volgende benamingen kun je terugzien op de verpakking wanneer het product wolvet bevat: lanoline, wolvet, adeps lanae en lanoline anhydrous.