Steeds vaker hoor je dat mensen om je heen moedervlekken laten wegsnijden. Deze blijken in sommige gevallen inderdaad niet goed te zijn. Wanneer dit het geval is spreekt men over een melanoom.

Een melanoom is een gevaarlijke vorm van huidkanker. Melanomen ontstaan uit pigmentcellen die zich in de bovenste huidlaag bevinden. Zo kunnen ze uit moedervlekken (opeenhopingen van pigmentcellen), maar ook gewoon op de gave huid, ontstaan. Melanomen zijn zeer gevaarlijk omdat ze dieper in de huid kunnen groeien en zelfs kunnen uitzaaien naar de lymfeklieren of organen.

Een potentiële behandelmethode voor een uitgezaaid melanoom is dendritische celtherapie. Echter bevindt deze methode zich in Nederland nog in de experimentele fase. Vanaf 1 december 2016 is het Radboud UMC begonnen met het testen van een nieuwe vaccintherapie tegen uitgezaaide melanomen ook wel dendritische celtherapie genoemd.

Bij dendritische celtherapie wordt er een vaccin toegediend wat het immuunsysteem activeert om kankercellen, in dit geval melanoomcellen, op te ruimen. Het vaccin wordt getest op patiënten bij wie het melanoom verwijderd is en uitzaaiingen zijn weggehaald.

Uit het onderzoek in het Radboud UMC moet blijken of het vaccin het immuunsysteem voldoende stimuleert de kankercellen te herkennen en op te ruimen. Wanneer dit het geval is zou het de manier zijn om het ontstaan van nieuwe melanomen te voorkomen.

Dermolin producten